12:41, pet, 29. Mar

FOTO in VIDEO: Oddelek za otorinolaringologijo UKC Maribor postal klinika





Oddelek za otorinolaringologijo, cervikalno in maksilofacialno kirurgijo UKC Maribor je postal klinika, kar gre pripisati njegovemu nenehnemu razvoju. Ne nazadnje so za ta uspeh zaslužne generacije medicinskega osebja, ki so na tem oddelku delale.

Na današnji predstavitvi naziva v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je predstojnik klinike ORL Boštjan Lanišnik izpostavil, da so za pridobitev naslova strogi pogoji, dobili pa so ga, ker imajo ustrezno usposobljen visoko izobražen kader, ustrezne materialne zmogljivosti, ker so odprti v mednarodni prostor, kar pa ne pomeni, da zdravniki hodijo na izobraževanja v tujino, ampak tuji strokovnjaki prihajajo tudi v Maribor. Poudaril je, da veljajo danes, kar je zasluga vseh prejšnjih generacij, za enega od najboljših oddelkov ne samo v Sloveniji, ampak tudi v regiji. UKC Maribor ima torej po novem pet klinik: klinike za kirurgijo, pediatrijo, interno medicino, ginekologijo in perinatologijo ter po novem še kliniko ORL.

Klinika ORL UKC Maribor (1)

Lanišnik je med drugim danes predstavil tudi ultrazvočno ambulanto, kakršne v Sloveniji ni. “Nobena klinika v Sloveniji, razen v Celju delajo nekaj, ampak to na rentgenu, nimajo tako implementirane ultrazvočne diagnostike glava-vrat, kot jo imamo pri nas,” je poudaril Lanišnik in dodal: “To se je začelo že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja s primarijem Kaničem ter nato nadaljevalo z Rebolom. Zdaj imamo tim, ki se ukvarja s kirurgijo glave.” Več v njegovi izjavi:

Oddelek za otorinolaringologijo, cervikalno in maksilofacialno kirurgijo so odprli leta 1919 z odprtjem skupnega oddelka za ušesne in očesne bolezni. Kasneje so oddelke ločili. Bolnike dobivajo zdaj iz celotne severovzhodne Slovenije in izvajajo vse operativne posege na svojem področju. “Edina izjema so najzahtevnejše operacije, ki se napotujejo v tujino,” je razložil Lanišnik. Letno pa na oddelku hospitalno zdravijo in operirajo okoli 2500 bolnikov na 50 posteljah, ambulantno pregledajo več kot 35.000 bolnikov, od tega 8800 bolnikov v okviru urgentne ambulante.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.