14:33, čet, 28. Mar

FOTO in VIDEO: Dan odprtih vrat drevesnice Omorika iz Mute v znamenju čebel





Letos smo 20. maja prvič praznovali oziroma obeležili svetovni dan čebel, ki so ga na slovenski predlog razglasili Združeni narodi v upanju, da se zaščiti opraševalko, od katere je odvisna tretjina svetovne pridelave hrane.

Slovenija je predlagala, da se svetovni dan čebel zaznamuje v maju, ko so čebele na severni polobli najdejavnejše in se začnejo razmnoževati, obenem pa je v tem času potreba po opraševanju največja, na južni polobli pa je tedaj jesen, čas spravila čebeljega pridelka ter s tem dnevi in tedni medu. 20. maj je tudi rojstni dan Antona Janše, ki velja za pionirja sodobnega čebelarstva in enega največjih strokovnjakov za to področje v svojem času. Bil je prvi učitelj sodobnega čebelarstva na svetu, ki ga je cesarica Marija Terezija imenovala za stalnega učitelja na novi šoli za čebelarstvo na Dunaju.

Čebele in med
Čebele in med

Prav zaradi pomembnosti čebel, so se v drevesnici Omorika iz Mute odločili, da letošnji dan odprtih vrat obarvajo medovito. Tako so predstavili medonosne rastline in obiskovalce podučili, s katerimi rastlinami lahko čebele privabite v domači vrt in pomagate pri čebelji paši od pomladi pa vse do jeseni. Več pa v priloženem videu.

Na dnevu odrptih vrat se je predstavilo tudi Čebelarstvo Ferk s pokušino različnih vrst medu in medenih izdelkov. Na ogled pa so postavili tudi panjske končnice.

Čebelarstvo Ferk
Čebelarstvo Ferk

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.