08:58, pet, 29. Mar

FOTO in VIDEO: Bratuškova na ogledu železniške proge Maribor-Šentilj





Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je danes dopoldan obiskala največje gradbišče v Sloveniji, nadgradnjo 11 kilometrov dolgega železniškega odseka Pesnica-Šentilj-državna meja. Z napredkom je zadovoljna in se veseli, da bo v prihodnje takšnih projektov še več.

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo vodi projekt nadgradnje 15,5 kilometra obstoječe železniške proge Maribor–Šentilj–državna meja, v okviru katerega se trenutno izvaja nadgradnja železniškega odseka med Pesnico in Šentiljem. Vrednost gradbenih del nadgradnje tega odseka znaša 44,4 milijona evrov, dela pa bodo zaključena v sredini leta 2019.

Trenutno potekajo dela na 11 kilometrov dolgem železniškem odseku Pesnica–Šentilj–državna meja, ki se zelo intenzivno izvajajo od konca oktobra, v povprečju je bilo namreč v novembru dnevno na gradbišču 400 delavcev in več kot 200 kosov gradbene mehanizacije, in pod popolno zaporo železniške proge, ki bo trajala do 15. decembra.

gradbišče šentilj 2

Projekt nadgradnje železniške proge Maribor–Šentilj–državna meja obsega še nadgradnjo železniških postaj Maribor Tezno in Maribor, nadgradnjo železniškega odseka Maribor–Počehova ter izgradnjo nove trase na odseku Počehova–Pesnica z novim predorom Pekel in novim viaduktom Pesnica. V okviru celotnega projekta bodo urejeni tudi vsi nivojski železniški prehodi in izgrajene povezovalne ceste, postavljenih pa bo tudi 12 km protihrupnih ograj.

Celotna investicija je ocenjena na 253,7 mio EUR, predvideno pa je tudi sofinanciranje z evropskimi sredstvi v okviru kohezijskega sklada v višini 101 mio EUR in bo zaključena predvidoma v letu 2022.

bratuškova na gradbišču 2

Ministrica je terenski obisk nadaljevala še z ogledom poteka del pri nadgradnji železniškega odseka Poljčane–Slovenska Bistrica, kjer si je ogledala potek izgradnje nadvoza Spodnja Brežnica ter potek del v Poljčanah. Projekt zajema nadgradnjo železniške proge v dolžini 3,19 kilometra, nadgradnjo železniških postaj Poljčane in Slovenska Bistrica, vključno z gradnjo novih peronov in podhodov, ukinitev nivojskega železniškega prehoda v Poljčanah in gradnjo novega podvoza ter ukinitev dveh nivojskih železniških prehodov v Spodnji Brežnici in gradnjo novega nadvoza ter nove povezovalne ceste. Ocenjena vrednost del, ki se trenutno izvajajo, znaša 50,2 milijona evrov, podpisan pa je tudi sporazum o dodelitvi EU sredstev v okviru IPE kohezijske ovojnice v vrednosti 11,94 milijona evrov.

V video izjavi ministrica razlaga o zadovoljstvu s potekom del v Šentilju.

Župan občine Šentilj Štefan Žvab je prav tako izrazil zadovoljstvo nad projektom.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.