02:52, pet, 19. Apr

FOTO: Borštnikov prstan za Marinko Štern





Prejemnica Borštnikovega prstana je Marinka Štern, najboljša uprizoritev pretekle sezone pa je postala ‘še ni naslova’ Slovenskega mladinskega gledališča in v režiji Tomija Janežiča.

Dobitnica Borštnikovega prstana Marinka Štern “je suverena igralka, ki je vedno pripravljena iz neznanega narediti znano, povezati nepovezljivo, predvsem pa z natančno igralsko prezenco začarati in včasih kar uročiti gledalke in gledalce,” piše v utemeljitvi nagrade. Pravi, da je kar malo žalostna, ker je upokojena, kar pa ne pomeni, da je brez dela, saj so se zanjo našle vloge na televiziji v televizijskih nadaljevankah. Prstan pa je zanjo kot krona dosedanjega dela.

Dobitniki Borštnikovih nagrad 2019
Dobitniki Borštnikovih nagrad 2019

Po ocenah žirije sodita tako predstava ‘še ni naslova’ v režiji Tomija Janežiča kot ‘Ali: Strah ti poje dušo’ v režiji Sebastijana Horvata in produkciji ljubljanske Drame v sam vrh slovenskega gledališča, prav tako tudi evropskega. Pa vendar je 10 ur trajajoča predstava ‘še ni naslova’ bila tista, ki je na koncu postala zmagovalka. Obe predstavi pa sta dobili večino nagrad na Borštnikovem srečanju. Za ‘še ni naslova” je žirija zapisala, da “zaradi izjemnosti vseh gledaliških elementov in visoke koncentracije vztrajno tke vezi med igralci in gledalci in je zapeljiva ne le zato, ker se razgali, ampak tudi zato, ker nam pokaže, kako se razgali”. Ob prejemu nagrade za režijo Tomiju Janežiču so povedali, da je ustvaril “kompleksno režijsko in dramaturško strukturo, ki je hkrati oboje, proces in stvaritev, ki temelji na različnih gledaliških tehnikah in metodah psihodrame”. Predstava je sad dveletnega dela celotnega kolektiva. Poleg režiserja pa so nagradili tudi Mateja Recerja in Staneta Tomazina za igro ter mlado igralko Anjo Novak. Ob bok njim sta se postavila še nagrajenca za igro v predstavi ?Ali: Strah ti poje dušo’ Iztok Drabik Jug in Nataša Barbara Gračner.

Nagrado za izvirno dramsko besedilo predstave Tih vdih Mestnega gledališča ljubljanskega je dobil Nejc Gazvoda, Borut Bučinel pa Borštnikovo nagrado za oblikovanje svetlobe v predstavi Ljudomrznik v produkciji SLG Celje, Arturo Annecchino pa za avtorsko glasbo v predstavi Macbeth v produkciji SNG Nova Gorica.

Dobitniki Borštnikovih nagrad 2019

Posebni nagradi sta šli v roke Sebastijanu Horvatu, ker, kot so zapisali, “vedno znova ustvarja umetniške geste, ki razpirajo nevralgične točke, paradokse, stereotipe in tabuje”, in Draganu Živadinovu, ker “dosledno udejanja svojo premišljeno umetniško vizijo, ki je kljub prepredenosti z različnimi referencami zgodovine gledališča in gledaliških avantgard povsem avtentična, kar se izkazuje tudi v predstavi REKA, REKA/ Syntapiens::IZ”.

Vir:STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.