12:57, sob, 20. Apr

FOTO: 76. obletnica poslednjega boja Pohorskega bataljona na Osankarici





Pri Treh žebljih na Osankarici so danes dopoldan s tradicionalno spominsko slovesnostjo obeležili 76 let od zadnjega boja Pohorskega bataljona. Program, s katerim so se udeleženci spomnili krvavih dogodkov v drugi svetovni vojni, je tudi letos priredilo  šest občin izpod Pohorja. Slavnostni govornik pa je bil predsednik državnega zbora Dejan Židan.

76. obletnica Pohorskega bataljona (10)Več tisoč glava množica pohodnikov, med njimi smo tudi tokrat videli številne visoke predstavnike države in druge predstavnike javnega in političnega življenja. Prireditve se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor in položil venec pred spominsko obeležje padlim borkam in borcem Pohorskega bataljona.

Dejan Židan je v nagovoru dejal, da ima že nekaj časa občutek, da se z raznih političnih odrov vidi le zabavljaštvo in trepljanje po ramenih, kot da je dovolj, da govorci le potrdijo prepričanja ljudi – da si želijo istih stvari, da navijajo za isto ekipo. Takšen odnos po njegovem pomeni, da se možnosti resničnega političnega delovanja in spremembe za skupno dobro vseh odmikajo. “Morda se niti ne zavedamo, kdaj je prišel tisti čas, ko so se argumenti porazgubili in umaknili, ko smo utišali naše zahteve v boju vrednot proti nevrednotam. Ko se je pod krinko svobode govora v polje normalnega in sprejemljivega razširil sovražni govor. Ko se zasmehuje vladavina prava ter vrednoti pravičnost in enakost,” je med drugim našteval Židan.

76. obletnica Pohorskega bataljona (13)

Predsednika državnega zbora skrbijo nedavni nemiri v več evropskih mestih, saj ti kažejo negotovost ljudi, ki nimajo več upanja v ekonomsko varno prihodnost. Ljudje, ki so v stiskah, zlasti tisti, ki imajo občutek, da nimajo več kaj izgubiti, so namreč po njegovem lahek plen sovražnega govora in populističnih retorik gibanj, ki ustvarjajo nevarne delitve.

“Zgodovina je polna dokazov, kako se iz majhne nestrpnosti razvije sovraštvo, ki se konča v trpljenju,” je dodal Židan in izrazil prepričanje, da si ljudje vseeno želijo slišati, da niso pozabljene vrednote, ki so nam jih priborili slovenski partizani in partizanke. Vendar lepo zveneče izjave po njegovem nikoli ne smejo biti dovolj.

Židan je ob koncu nagovora poudaril, da smo Slovenci narod, utemeljen na boju za lastne pravice in lastno svobodo, in uporniki, ki smo celotno zgodovino od svoje oblasti pričakovali veliko. Pravico zahtevati več imamo tudi danes, česar ne more prezreti nihče, še posebej ne mi, tukaj prisotni, je sklenil predsednik državnega zbora.

Slovesnost je tudi letos potekala v organizaciji Mestne občine Maribor ter občin Ruše, Zreče, Oplotnica, Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica. Letošnji kulturni program so pripravili učenci Osnovne šole Antona Ingoliča iz Spodnje Polskave in oktet Planika.

Zgodovinski oris Pohorskega bataljona

Pohorski bataljon je bil ustanovljen 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je štel 90 borcev, poveljeval pa mu je Rudolf Mede. Bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor.

Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev bataljona.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.