02:34, sob, 20. Apr

Forum: Brezposelnost = revščina





Včeraj je v ruškem kulturnem domu potekal prvi svetniški forum. Tokrat je 5 govornikov in približno 20 krajanov razpravljalo o temi “Brezposelnost = revščina”.
Od krajanov in krajank, ki so se udeležili foruma, smo slišali, da je življenje v Rušah težko: “Zelo slabo, kaj takega še nisem videl“, “starejši skrbimo za mlajše oz. za svoje otroke, marsikje je samo ena penzija“, “ni problem delat, ampak se ob tem srečuješ še z urejanjem papirjev, to pa ti resnično vzame čas in energijo“. Svoje pomisleke in vprašanja so delili s petimi govorci oz. poznavalci različnih področij: Dragom Bolčino – iniciatorjem foruma in občinskim svetnikom TRS, Simono Eferl – direktorico Centra za socialno delo Ruše, Matejo Kovač iz Urada za delo Ruše, Marjanom Hertišem iz Območne obrtniško-podjetniške zbornice Ruše ter Tomijem Prosnikom – v. d. direktorjem občinske uprave Ruše.

forum

Eferlova in Kovačeva sta iz izkušenj s strankami in na podlagi statističnih podatkov potrdili, da je stanje resno. Hertiš je denimo izpostavil, da je treba najti načine kako bi v “domačem okolju” ustvarjali denar, Prosnik pa je nanizal nekaj ključnih in prioritetnih projektov, ki so se jih ali se jih trenutno lotevajo na Občini.
Ena izmed rešitev za zmanjševanje brezposelnosti (s katero so se strinjali vsi prisotni) naj bi bilo povezovanje treh sosednjih oz. občin skupne upravne enote Ruše (torej Ruš, Selnice ob Dravi in Lovrenca na Pohorju). Kot najbolj pomanjkljivo razvito področje, je bil znova “na tapeti” turizem, s tem, da smo tokrat slišali konkretne rešitve – občina Ruše se priključuje lokalni akcijski skupini LAS – Jabolko (ki je doslej delovala v Selnici ob Dravi). Ideje so nizali tudi krajani in krajanke, a pri tem opozorili na številni administrativne oz. birokratske ovire.

forum 2

Podrobnosti nocoj ob 18.30 v oddaji Občinski informator na BK TV!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.