21:44, čet, 18. Apr

Fištravec: “Mestu sem povrnil dostojanstvo”





Aktualni mariborski župan Andrej Fištravec je s podporniki včeraj na mestno volilno komisijo prinesel 1037 podpisov občanov za njegovo ponovno župansko kandidaturo in 986 podpisov za listo kandidatov za mestni svet. S tem je tudi uradno potrdil svojo kandidaturo. “Kandidiram zato, ker sem prepričan, da sem mestu povrnil dostojanstvo,” je dejal.

 fištravec vložil kandidaturo

“Mestu smo poplačali dolgove zadnjih 20 let, stabilizirali javne finance in zdaj razumljivo bi se rad marsikdo na takšno mestno blagajno usedel,” je še povedal po oddaji kandidature, ki jo je sicer s skupino občanov vložil častni občan Matjaž Mulej.

Fištravec je zbral več od potrebnih nekaj več kot 700 podpisov. “Kandidaturo sem vložil brez koketiranja s katero koli politično stranko, čeprav nimam problemov sodelovati z različnimi strankami. A za to je čas po volitvah,” je dejal. “Ni čarobnih palic v politiki. Nič se ne da narediti preko noči. To sem tudi sam izkusil v zadnjih letih. Šteje samo vztrajno, pošteno in trdo delo,” je dodal.

Za naslednja leta obljublja Mariborčanom najnižjo ceno obdelave komunalnih odpadkov v Sloveniji in brezplačni avtobusni prevoz za vse upokojence. “Prepričan sem, da se Maribor zna odločati. V zadnjih 200 letih se je velikokrat pravilno odločil,” je dejal.

Mariborska občina je inštitutu Mediana naročila raziskavo javnega mnenja, ki je bila opravljena v začetku oktobra in po navedbah županove pisarne kaže, da je večina prebivalcev Maribora zadovoljna z rezultati dela župana Fištravca.

Fištravcu se poraba javnega denarja za takšno anketo tik pred volitvami ne zdi sporna. “Na koncu mandata mora župan na različne načine polagati račune. Eden od takšnih je ugotavljanje zadovoljstva občanov s projekti, ki jih je v štirih letih izvršil. Pred tem se takšne raziskave ne da narediti, saj morajo biti projekti zaključeni,” je pojasnil.

Nosilec Liste župana Andreja Fištravca za mestni svet je podžupan Saša Pelko, ki je tudi vodja volilnega štaba na tokratnih volitvah. Ta lista je na volitvah pred štirimi leti dosegla rekordnih 30 odstotkov glasov oziroma 17 sedežev v skupno 45-članskem mestnem svetu, a se je župan z nekaterimi sodelavci medtem razšel in ima tako trenutno v mestnem svetu le še devet predstavnikov.

Na tokratnih volitvah pričakujejo nekoliko nižji rezultat. “Takrat je bilo nadpovprečno. Nimam tako visokih pričakovanj. Slovensko politično telo enostavno ne prenaša tako izrazitih zmagovalcev,” je povedal Fištravec. V županski tekmi, kjer ima zaenkrat 15 tekmecev, pričakuje zmago v drugem krogu volitev.

Na županskem položaju je od sredine leta 2013, ko je zmagal na nadomestnih volitvah po odstopu Franca Kanglerja. Na rednih volitvah leta 2014 se je v drugem krogu pomeril s Kanglerjem in ga premagal s 75 odstotki podpore.

Kangler letos znova kandidira, poleg njegove NLS ga podpirata še SDS in SLS. Uradno je župansko kandidaturo v Mariboru doslej vložilo še 12 drugih kandidatov, na dva se še čaka. Skupno je torej 16 kandidatov, medtem ko jih je bilo na zadnjih volitvah 17.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.