09:44, pet, 29. Mar

Fištravčev program z 98 načrtovanimi ukrepi





Mariborski župan Andrej Fištravec se s podpisi občanov poteguje za nov mandat z vrsto novih obljub. Njegov program z naslovom Maribor gre naprej 2018-2022 zajema 98 načrtovanih ukrepov, med drugim brezplačni avtobusni prevoz za upokojence, nižje položnice za odpadke in izgradnjo novega mestnega kopališča.

Andrej Fištravec, župan MO Maribor.
Andrej Fištravec, župan MO Maribor.

V prejšnjem mandatu je napovedal 33 ukrepov in, kot je povedal na današnji predstavitvi volilnega programa, mu jih je uspelo uresničiti vsaj 30. Kljub slabi popotnici od prejšnjega župana mu je po njegovih ocenah uspelo sanirati stanje na občini ter prispevati k izboljšanju splošnega stanja v Mariboru. “Uspeli smo povečati sredstva za socialne transferje, izboljšali financiranje komunalne infrastrukture, zlasti preplastitve cest, in začeli z aktivno politiko spodbujanja gospodarstva ter privabljanja investicij,” je prepričan.

Najbolj odmevna je bila njegova obljuba o 5000 novih delovnih mestih v sedanjem mandatu. “Dosegli smo številko 4350,” je navedel.

S temi prizadevanji naj bi nadaljeval tudi v prihodnjih štirih letih. Poleg projektov, na katerih je delal že v sedanjem mandatu, med drugim napoveduje prenovo dodatnih 50 kilometrov cest in ulic, ustanovitev mestnega občinskega koncerna, ureditev pravnega statusa griča Piramida, ureditev Glavnega trga in Koroške ceste ter energetsko sanacijo 21 šol in vrtcev.

V njegovem programu so še rešitev prostorske stiske Mariborske knjižnice in umetnostne galerije (UGM), prenova Mariborskega otoka ter izgradnja zdravstvene postaje Tezno in zahodne obvoznice. Denar za načrtovana vlaganja pričakuje tudi od države, med drugim na račun višje povprečnine in izterjave domnevnega dolga za izgradnjo kliničnega centra.

Takrat politično neizkušeni sociolog Fištravec je bil prvič izvoljen za župana pred šestimi leti na nadomestnih volitvah po odstopu Franca Kanglerja, ki so ga odnesli protesti zaradi radarjev. Na rednih volitvah leta 2014 je v drugem krogu premagal Kanglerja s 75 odstotki glasov, njegova Lista župana Andreja Fištravca pa je prejela rekordnih 17 mandatov v 45-članskem mestnem svetu.

Tokratne javnomnenjske raziskave mu ne kažejo več tolikšne moči. Tarča kritik je med drugim zaradi prevelikih pristojnosti njegovih sodelavcev, potovanj na Kitajsko in menjav direktorjev mestne uprave in javnih podjetij.

V igri za mariborskega župana je na tokratnih volitvah 18 kandidatov. Poleg Kanglerja, ki ga poleg njegove NLS podpirajo še SDS, SLS in SNS, kandidirajo s podporo strank še Saša Arsenovič (SMC), Alenka Iskra (SD), Zdravko Luketič (NSi), Uroš Prikl (DeSUS), Vlado Šega (Levica), Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev), Igor Jurišič (Stranka mladih – Zeleni Evrope), Aleksander Kamenik (Stranka Aleksandra Kamenika), Zdenko Vinkov (Stranka slovenskega naroda), Borut Ambrožič (Stranka medgeneracijske solidarnosti in razvoja), Igor Domanjko (Lista novinarja Bojana Požarja), Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo), Rok Zalar (Zeleni Slovenije) in priprti Andrej Šiško (Gibanje Zedinjena Slovenija).

Kandidaturo s podpisi občanov sta poleg Fištravca vložili še Lidija Divjak Mirnik in Melita Petelin.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.