04:05, pet, 19. Apr

Festival Maribor izbran za enega najboljših evropskih festivalov





Uredniki in novinarji spletnega portala The Culture Trip so Festival Maribor uvrstili med deset najboljših festivalov umetnosti in glasbe v letu 2014. Izbor je potekal na podlagi preteklih festivalskih edicij, med kriteriji za ocenjevanje pa so bili ob programu, mednarodni zastopanosti in celostni podobi tudi povezovanje kulture in turizma.

Zajeta slika

Pri oceni Festivala Maribor so ob kakovosti programa, koncertnih izvedb ter izboru sodelujočih umetnikov posebej izpostavili njegovo izvirnost. Opisali so jo kot “chop-and-change” (razreži in predrugači) pristop, “kakršnega doslej pri klasičnih festivalih še nismo zasledili”.

“V sicer precej formalizirani svet klasične glasbe vnaša Festival Maribor svežo in novo energijo klasično-glasbeni izkušnji,” še piše v oceni na spletnem portalu The Culture Trip, ki se lahko pohvali z več 100.000 rednimi obiskovalci iz več kot 200 držav.

Kot so danes sporočili organizatorji Festivala Maribor, gre za velik poklon organizacijski posebnosti mariborskega festivala, kjer se glasbeniki iz različnih orkestrov in držav na podlagi programa združujejo v nove, sveže, unikatne festivalske zasedbe.

“Še posebej nas veseli, da so kvaliteto Festivala Maribor prepoznali pri portalu, ki je eden najpomembnejših ambasadorjev kulturnega turizma na svetu. Prav povezovanje umetnosti s turistično in kulinarično ponudbo je namreč že vse od ustanovitve ena temeljnih usmeritev Festivala Maribor, s katero skušamo mesto in regijo kot turistično destinacijo uspešno ponuditi tudi najzahtevnejšim obiskovalcem,” pravijo pri Festivalu Maribor.

Laskavi naziv enega desetih najboljših evropskih festivalov je po njihovem mnenju tudi dokaz, da lahko s kvaliteto, izvirnostjo ter pravočasnim prepoznavanjem razmer in prilagajanju le-tem rastemo in napredujemo tudi v času in trenutku, ki zaradi gospodarske krize kulturi ni prav naklonjen.

Festival Maribor bo letos potekal od 5. do 11. septembra. Kot napovedujejo organizatorji, bo kljub finančnim omejitvam ne le obdržal, temveč tudi nadgradil zgoraj omenjene kvalitete. V prihodnjih dneh bodo predstavili tudi letošnji program, ki ga ponovno soustvarja avstralski violinist in skladatelj Richard Tognetti.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.