01:17, čet, 25. Apr

Doživljajsko igrišče v Mariboru praznuje 8 let





Doživljajsko igrišče v gozdičku na Ertlovi ulici v Mariboru je zaživelo že leta 2010, zato letos ponosno praznuje svojo osmo obletnico delovanja. Tokratno poletje je bilo za igrišče še posebej pomembno, saj je prvič v vseh letih delovanja, svoja vrata namesto trikrat tedensko, odprlo štirikrat v tednu.

V 30. letih prejšnjega stoletja je danski arhitekt Christian Sørensen opazil, da se otroci namesto na urejenih in opremljenih igriščih, raje igrajo na različnih odlagališčih materialov, kjer so si sami ustvarjali lastne igralne svetove in površine. Menil je, da je otrokom treba omogočiti in priskrbeti podobne, a varne prostore za igranje in ustvarjanje. Leta 1943 je v času 2. svetovne vojne ustanovil prvo doživljajsko igrišče v danskem Kopenhagnu.
In tako je zaživela ideja o doživljajskih igriščih povsod po svetu. Eno takšnih že osem let domuje tudi v Mariboru na Ertlovi ulici oziroma v senci njenega gozdička. Ob tem jubileju so organizirali novinarsko konferenco v sodelovanju s športnim centrom Draš, ki z razmimi donacijami in dogodki pomaga Centru za pomoč mladim. “Poglavitna razlika je v tem, da so konvencionalna igrišča postavljena iz strani odraslih, kjer ima igralo v večini primerov zgolj eno funkcijo, doživljajsko igrišče pa kreirajo in postavijo otroci sami, glede na svoje potrebe po ustvarjanju, igri in glede na trenutni navdih. Tako ima lahko ena navadna cev deset različnih funkcij oziroma načinov uporabe,” uvodoma razliko med igrišči ponazori Janez Arh, predsednik društva Center za pomoč mladim.

Novinarska - Doživljajsko igrišče

Igrišče je v teh letih postalo pomemben akter v lokalni skupnosti, saj se večina otrok redno vrača prav tako ima igrišče širšo podporo staršev in lokalnih prebivalcev. “Predvsem pa je bila že večkrat izražena želja, da bi igrišče imelo svoja vrata odprta več kot tri krat na teden,” še pove Arh, saj obisk že presega kapaciteto igrišča. Zato so se tudi odločili, da v sklopu novinarske konference, javnost povabijo na praznovanje 8. rojstnega dne, ki bo v soboto 22.9.2018 na doživljajskem igrišču od 11.00 do 21.00 ure. Na praznovanju bo poskrbljeno za pester program od lokostrelstva, bobnanja, plezanja, poslikave majic, japonskega mečevanja, brainobrain delavnice do otvoritve novega odra. Ob praznovanju bo na dveh lokacijah, na igrišču in v hotelu Draš, potekala donatorska peka palačink. Sredstva zbrana z nakupom palačink bodo nakazana na račun društva Center za pomoč mladim, ki skrbi za doživljajsko igrišče.

Doživljajsko igrišče

Doživljajsko igrišče tako pomeni pomemben prispevek k socialnemu vključevanju, preventivi, ekologiji, dvigu kakovosti bivanja v skupnosti, povezovanju in sodelovanju prebivalcev v skupnosti, upadu zasvojenosti z drogami, upadu kriminalnih dejanj, vandalizma, mladoletnih nosečnosti, prometnih nezgod, v katere so udeleženi otroci in mladi, manjšanju socialnih, materialnih, nacionalnih in kulturnih razlik med prebivalci v skupnosti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.