07:31, čet, 18. Apr

Dom Danice Vogrinec praznuje 30 let enote Tabor





Mariborski Dom Danice Vogrinec bo popoldne slovesno obeležil 30. obletnico delovne enote Tabor in 65. obletnico organiziranega varstva starejših v Mariboru. Na dogodku v zavodu, ki je lani prejel nagrado Evropske mreže za staranje in postal najboljši dom za starejše v Evropi, pričakujejo tudi predsednika republike Boruta Pahorja.

Vir: google maps
Vir: google maps

Zaradi podaljševanja življenjske dobe so v sedemdesetih in osemdesetih letih začele naraščati potrebe po organiziranem varstvu starejših, zato je bilo to obdobje pospešene gradnje novih zmogljivosti tudi v Mariboru. Sprva so ti bivali v dvorcu Viltuš.

Na Pobrežju so leta 1974 zgradili nov dom z zmogljivostjo 240 postelj ter ga poimenovali po zaslužni socialni in družbenopolitični delavki, ki je s svojim delom prispevala k razvoju institucionalnega varstva starostnikov. Nekaj oskrbovancev se je takrat iz Viltuša preselilo v Maribor, veliko pa jih je ostalo v okolju, ki so ga bili vajeni.

Zaradi vse večje potrebe starejših, ki so ostali v Mariboru brez varstva ali so bili zaradi starosti in bolezni tako prizadeti, da jim v domačem okolju ni bilo mogoče zagotoviti celodnevne nege ter varstva, so leta 1979 dogradili dodaten stolpič za 176 oskrbovancev, leta 1985 pa še tretjega s 196 posteljami.

Ker so se življenjske razmere v Viltušu za oskrbovance in zaposlene kljub rednemu vzdrževanju močno slabšale, so se leta 1989 lotili gradnje še četrte enote na Taboru, enoto v Viltušu pa so dokončno opustili.

Omenjeni mariborski dom je lani v Pragi prejel nagrado za najboljšo tovrstno ustanovo v Evropi, ki jo podeljuje največje evropsko združenje na področju skrbi za starejše in je namenjena izpostavitvi odličnih in inovativnih praks na področju skrbi za starejše.

Dom med drugim že deset let v sklopu prireditev DANica povezuje generacije in razbija predsodke z zdaj že tradicionalnim koncertom Oma, deda in rock’n’roll. Stanovalci se vsako leto na odru pridružijo znanim glasbenim izvajalcem, kot so v preteklih letih bili Tabu, Riblja Čorba, Zoran Predin, Big Foot Mama in Bajaga ter z njimi zapojejo katero izmed uspešnic.

Na svoj nastop se pripravljajo več mesecev, mnogi med njimi pa s petjem in nastopom pred številčnim občinstvom izživljajo svoje mladostniške sanje.

Letos so javnosti predstavili tudi 60-sekundni dokumentarec, ki je del evropsko podprtega projekta Večgeneracijski center Štajerska. Z njim so v življenje stanovalcev doma vnesli tudi številne druge aktivnosti, ki pomagajo povezovati generacije.

Predsednik Pahor je direktorju doma Marku Slaviču leta 2015 podelil Jabolko navdiha, ministrstvo za zdravje pa ga je letos kot enega od treh slovenskih domov izbralo na razpisu za preoblikovanje obstoječih mrež institucionalnega varstva ter nudenje skupnostnih storitev in programov za starejše. Za projekt bodo od Evropskega socialnega sklada in državnega proračuna prejeli 2,63 milijona evrov.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.