12:17, sre, 24. Apr

Dispečerski center v Mariboru nared za prevzem nujnih klicev konec septembra





Dispečerski center zdravstva, ki so ga na začetku junija odprli v Mariboru, bo prve klice za nujno medicinsko pomoč začel prevzemati predvidoma 28. septembra. “Od tega datuma bo tudi začel razporejanje razpoložljivih ekip nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Maribor,” so povedali v UKC Ljubljana.

 dispečerski center

Trenutno ima mariborski dispečerski center zaposlenih 16 ljudi. Še ta mesec naj bi nastopili delo trije novo zaposleni ter v oktobru še dva.

Center se nahaja v stavbi na Trgu Leona Štuklja in je eden od dveh načrtovanih v sklopu novega sistema zagotavljanja nujne medicinske pomoči v državi. Ljubljanski dispečerski center je začel operativno delovanje aprila, v mariborskem pa so po junijskem uradnem odprtju prostorov zaenkrat potekala testiranja tehnologije, prilagoditve in usposabljanja.

“Gre za zelo kompleksen sistem, v katerem ne sme biti napak, zato smo si vzeli nekaj časa, da zagotovimo ustrezno varnost,” je takrat pojasnil vodja dispečerske službe zdravstva v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Andrej Fink, ki organizacijsko nadzira tudi mariborski dispečerski center.

Od junija so v slednjem izvedli devet osnovnih tečajev za delo v dispečerski službi zdravstva, ki se jih je udeležilo 143 ljudi. Prav tako so pripravili obnovitveni tečaj za delo z radijskimi zvezami ter usposabljanje za delo v dispečerskem centru, ki se bo zaključilo z opravljanjem izpitov 17. septembra. V končni fazi naj bi bilo v tem dispečerskem centru zaposlenih 60 ljudi.

Mariborski dispečerski center je zasnovan enako kot ljubljanski in po potrebi lahko eden nadzira položaj v celotni državi. Načeloma pa velja, da mariborskipokriva 120 občin v vzhodni polovici Slovenije, kjer živi nekaj več kot 880.000 ljudi.

Ljubljanski dispečerski center je od aprila obravnaval nekaj več kot 21.500 primerov, od katerih jih je bilo 5700 najvišje stopnje nujnosti. Gradnja novih prostorov v sklopu nove urgence bo po navedbah UKC Ljubljana zaključena predvidoma do konca letošnjega leta.

Dokončna vzpostavitev Dispečerske službe zdravstva v državi, ocenjena na osem milijonov evrov, je predvidena do konca leta 2019. Ta služba naj bi delovala neprekinjeno 24 ur na dan, vse dni v letu, ter sprejemala vse nujne klice z zdravstvenega področja. Med drugim naj bi razporejala tudi ekipe izvajalcev nenujnih prevozov.

Do konca septembra, ko naj bi dispečerski center na Trgu Leona Štuklja postal operativen, bodo nujno medicinsko pomoč na mariborskem območju še vedno razporejali v klicnem centru v centru za obveščanje na Cesti proletarskih brigad.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.