13:00, čet, 25. Apr

Devet slovenskih gradov in dvorcev pristopilo k cesti gradov





Cesti gradov, ki je do sedaj vključevala samo avstrijske gradove in dvorce, se je pridružilo 9 slovenskih gradov, med njimi tudi Ptujski grad, grad Ormož in grad Velika Nedelja, ki delujejo v okviru Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož, ter grad Slovenska Bistrica v okviru Zavoda za turizem Slovenska Bistrica.V dvorcu Rakičan so podpisali Sporazum o sodelovanju za izvedbo projekta Castle Road – Vzpostavitev trajnostnega institucionalnega sodelovanja gradov in dvorcev za razvijanje ter trženje skupnih čezmejnih ponudb, ki se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Avstrija.

Projekt Castle road je nastal na pobudo avstrijskega društva Die Schlösserstraße, kateri na avstrijski strani meje povezuje gradove in dvorce že vrsto let ter tako skrbi za poslanstvo ohranjanja ter posebne kulturne dediščine.

Sporazum o sodelovanju so podpisali vsi štirje partnerji v projektu: dr. Štefan Čelan, v.d. direktorja ZRS Bistra Ptuj, dr. Robert Celec, direktor RIS Dvorec Rakičan, konzul mag. Andreas Graf von Bardeua, predsednik avstrijskega združenja Schlösserstraße, mag. Josef Wallner župan Deutschlandsberga (projektni partner: Technologiezentrum Deutschlandsberg GmbH), Gilbert Lang, vodja Fundacije Stiftung des weiland Fürst Philipp Batthyány zur Erhaltung der alten Güssinger Burg in predstavniki novo pridruženih devetih slovenskih gradov in dvorcev.

K projektu se je priključilo 9 slovenskih gradov

S priključitvijo devetih slovenskih gradov: Ptuj, Ormož, Velika Nedelja, Slovenska Bistrica, Murska Sobota, Lendava, Grad, Negova in Rakičan, se je začela tlakovati cesta gradov tudi na slovenski strani meje.

Grad Slovenska Bistrica; FOTO: TIS Slovenska Bistrica
Grad Slovenska Bistrica; FOTO: TIS Slovenska Bistrica

Pred 30-imi leti so se dvorci in gradovi vzhodne avstrijske Štajerske in južne Gradiščanske združili v društvo Cesta dvorcev in gradov (Die Schlösserstrasse) z namenom združevanja turistične in kulturne ponudbe posameznih gradov. Za zagotovitev nadaljnjega uspeha in ohranjanja te posebne kulturne dediščine, so potrebne nove strategije in ukrepi ter združevanje dvorcev in gradov ne glede na državno
mejo. Pomembno je pokazati zgodovinsko skupno pripadnost in delovanje obrambnih zgradb in s tem izpostaviti njihovo evropsko dimenzijo.

Projekt Castle Road bo zgodovino in kulturo vključenih gradov in dvorcev raziskal iz znanstvenega in turističnega vidika ter jih aktivno povezal. Za počitnikarje na gradovih, družine z otroki in ljubitelje kulturnega turizma bodo razviti posebni čezmejni doživljajski in
turistični produkti, ki bodo predmet skupne nacionalne promocije. S podpisom sporazuma je bilo postavljeno temelje, ki povezuje gradove in dvorce obeh držav ter omogoča skupno trženje in večjo mednarodno prepoznavnost.

Koristi za lokalno okolje

ZRS Bistra Ptuj bo v okviru svojih projektnih nalog v lokalnem okolju izdelala katalog novih ponudbenih potencialov za vključene gradove, nastal bo zgodovinski dokumentiran pregled, v katerem bodo predstavljene zgodovinske povezave, ki obstajajo med obrambnimi utrdbami na obmejnem območju med Slovenijo in Avstrijo. Tekom projekta bo nastala zgodovinska revija, ki bo predstavila napete zgodovinske zgodbe iz obmejne regije in tako pritegnila večje število tujih in domačih gostov na gradove in vso bližnjo okolico. Velik poudarek bo na izoblikovanju čezmejne doživljajske ponudbe za družine z otroki.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.