00:51, pet, 19. Apr

Debeli četrtek – začetek pusta in miza, polna mastnih jedi





Danes je debeli četrtek, dan ko se v mnogih krajih uradno začne pust. Glede na izročilo morajo biti mize danes polne mastnih jedi, od svinjine, potice z ocvirki, krofov in drugih mastnih, nasitnih jedi, saj se po običajih ta čas mora začeti v obilju. Nekoč so na podeželju na debeli četrtek skuhali celo svinjsko glavo ali pa na mizo dali prekajeno, manjkati pa niso smele niti krače.

V različnih predelih Slovenije sicer debeli četrtek tudi različno imenujejo Tako ga poznajo kot tolsti četrtek, mali pust, mali fajnšček, vsepovsod pa je pomembno, da je ob različnem svinjskem mesu na mizi tudi polno drugih dobrot. Krofi, flancati, miške, razni šarklji, od potic pa največkrat ocvirkovka oziroma potica z ocvirki. Ponekod pa poskrbijo za pravo kmečko pojedino, ki ji oddajo še kislo zelje ali kislo repo ter krompir.

krof

Obenem pa je debeli četrtek tudi dan, ko se marsikje začnejo pustovanja. Na Ptuju se je 60. Kurentovanje začelo z mnogimi aktivnosti že pred dnevi, zdaj pa se bodo Ptuju pridružila še druga mesta in kraji po vsej  Sloveniji.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.