10:24, čet, 28. Mar

Danes v Lutkovnem gledališču Maribor nova priredba Ostržka





V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) bodo danes premierno uprizorili predstavo Ostržek, ki je vse od svojega nastanka v 19. stoletju vir navdiha za različne predelave. Tokrat se vrača k svojim koreninam. “Najprej je le kos lesa, ki pa se skozi predstavo razvija in pridobiva nove lastnosti,” je napovedal režiser Matteo Spiazzi.

FOTO: Bojan Lah
FOTO: Bojan Lah

Italijan Spiazzi je v mariborskem lutkovnem gledališču pred tremi leti uprizoril že Sen kresne noči. Velja za mojstra maske, a se je v uprizoritvi Ostržek osredotočil na gledališče predmetov. Te na odru animira, pa tudi izdeluje, igralec Miha Bezeljak.

Iz zgodbe o Ostržku, ki jo je leta 1870 napisal italijanski pisatelj Carlo Collodi, so po besedah režiserja odstranili moralne nauke iz 19. stoletja in ohranili le njeno bistvo. Zato to ne bo klasična upodobitev znane pravljice.

“Želim si, da bodo otroci in starši po ogledu te predstave šli domov z veliko vprašanji, ne odgovori. To je namreč bistvo gledališča – da spodbuja ljudi k preizpraševanju, razmišljanju,” je še povedal Spiazzi, ki je poklicno dejaven v različnih državah, od Belorusije in Estonije do Poljske in Avstrije.

Ostržek je po navedbah LGM metafora tega, kako tudi napake oblikujejo človeka. “Napake niso nujno nekaj slabega; pogosto so edini način, da življenje bolje razumemo in se spreminjamo… Prav z napako in s kosom lesa se začne naša predstava. Lutkarjev kovček z orodjem, stare lutke in tiste, ki so bile pravkar oblikovane, postanejo naš oder in naši liki. Zgodba nam v gledališkem jeziku razkriva povsem nove pomene,” napovedujejo.

Poleg lesenih predmetov bodo v predstavi uporabili tudi lutke znanega mariborskega oblikovalca lutk Antona Jezovška (1905-1992), ki so jih našli v zbirki LGM.

Kostumografka je Mojca Bernjak, lektorica Metka Damjan, lutke in scensko opremo sta pomagala oblikovati Primož Mihevc in Darka Erdelji. Mojster luči je Miljenko Knezoci.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.