09:08, tor, 19. Mar

Danes se na Ptuju začenja 23. Festival Dnevi poezije in vina





Danes, 21. avgusta se na Ptuju začenja že 23. festival Dnevi poezije in vina, ki bo verze in vino ob pestrem festivalskem dogajanju združeval vse do sobote, 24. avgusta. Za uvod v festival so včerajšnji Večeri pred dnevi pesniško besedo in vrhunsko vino gostili v šestih slovenskih krajih, prva pesniška branja pa so se dogajala že med vikendom, ko so udeleženci nemško-slovenske prevajalske delavnice svoje pesmi prvič predstavili javnosti na Petanjcih in Ljutomeru.

Danes se pesniška karavana odpravlja proti Ptuju, z vmesnim postankov v Slovenskih Konjicah, kjer bodo pesniki v magičnem objemu Žičke Kartuzije prebirali svoje pesmi, dogajanje na Ptuju pa se začenja ob 17. uri, z že 63. Hudo pokušnjo – degustacijo vin ob pesniškem branju, istočasno pa se bodo otroci lahko udeležili pravljično-poetičnih uric. Tradicionalni Vinski oltar bo vsak večer predstavljal vrhunska vina iz slovenske Štajerske, tokrat je na festivalu prvič tudi nemški vinar Georg Breuer. Pred večerno otvoritvijo bosta obiskovalce po poteh in razpotjih sodobne poezije popeljala dr. Igor Saksida in raper Rok Trkaj, ki v Mestni knjižnici Ivana Potrča Ptuj predstavljata antologijo Pesem sem, letos izdano pri založni Beletrina, ki poezijo približuje mladim in mladim po srcu.

Večeri pred dnevi - Pesmi na reki, pesniško branje na ljubljanski Špici; FOTO: Matej Pušnik
Večeri pred dnevi – Pesmi na reki, pesniško branje na ljubljanski Špici; FOTO: Matej Pušnik

Festival bo ob 20.30 na Vrazovem trgu z branjem Odprtega pisma Evropi otvoril njegov avtor Ilija Trojanow, bolgarsko-nemški romanopisec, publicist in pesnik, ki v pismu odkrito in kritično naslavlja Evropejke, Evropejce, evropske politične odločevalce ter vse, ki posledice trenutne politike še posebej občutijo. Ob 21. uri se pričenja Veliko pesniško branje, kjer bosta pesmi prebirala častna gosta srbska pesnica Radmila Lazić in kitajski pesnik Bei Dao, ter Nemec Jan Wagner in slovenska Glorjana Veber. Za zaključek festivalskega večera bo intimno vzdušje pričarala glasbena skupina Pliš.

Vrhunska mednarodna poezija, ki magično zaživi šele v intimnih prostorih starih vrtov in trgov, kjer je prostor prepojen z verzi in zgodbami, letos prihaja iz kar 16 držav, predstavlja pa jo 20 pesnic in pesnikov, ki bo nastopilo na več kot 60 dogodkih v Sloveniji in čez mejo v Avstriji in na Hrvaškem.

Raznovrsten festivalski program, najbolj izbrana slovenska in tuja vina ter poezija na vsakem koraku spremenijo majhno srednjeveško mestece v prestolnico poezije, kjer se srečujejo ljudje najrazličnejših profilov in zanimanj, ki iščejo nove navdihe, ideje in priložnosti za sodelovanja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.