03:22, čet, 18. Apr

Cantarutti: Zaščitnih sredstev bo skupaj z načrtovanimi dobavami dovolj





Da bodo zaloge zaščitne opreme v Sloveniji v naslednjem tednu morale zadostovati, je povedal na današnji novinarski konferenci državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. Nove dobave že potekajo, zato Cantarutti verjame, da bo tudi za daljši čas zaščitnih sredstev dovolj. Dobavljene so tudi prve maske slovenske izdelave.

Iz celjskega podjetja Prevent&Deloza so namreč že dobili maske, te že šivajo ali pa bodo še šivale tudi številne druge družbe. Po Cantaruttijevih besedah pa so pri nabavi zaščitnih sredstev njihove aktivnosti usmerjene v zagotavljanje nemotene dobave teh sredstev za ključne skupine, torej zaposlene v zdravstvu, sociali, v civilni zaščiti, ter v pospešeno nabavo večjih količin zalog tudi za gospodarstvo in nekatere končne uporabnike, kot so trgovine in lekarne. Tretji cilj je vzpostavitev domače proizvodnje zaščitne opreme, ki bo zadoščala vsaj delnim potrebam splošne populacije. Cantarutti je na novinarski konferenci dejal, da verjame, da bo Slovenija npr. pri zaščitnih maskah sčasoma v določeni meri samooskrbna.

Slika je simbolna. Vir: pixabay.com

Zavod za blagovne rezerve pa je v preteklih dneh že sklenil pogodbe za več izdelkov, katerih dobava je predvidena v naslednjih 60 dneh. Med njimi je tudi 326 dodatnih respiratorjev. Skupaj s tistimi, ki so jih naročili v UKC Ljubljana in celjski bolnišnici ter donacijo Holdinga slovenske elektrarne, gre trenutno za skupaj dodatnih 472 respiratorjih za slovenski zdravstveni sistem, je izpostavil Cantarutti. Pristojni sicer še ne vedo, ali je to dovolj, zato so danes določili, da gredo takoj v dodatno nabavo še vsaj 100 respiratorjev. Pri tem pa računajo, da bi bila dobava možna v naslednjih štirih do šestih tednih.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.