21:05, sre, 24. Apr

Boris Fras: Prvi ranjenec v vojni za Slovenijo





Letos mineva 25 let odkar smo se borili za Slovenijo. V počastitev obletnice prelomnih dogodkov je Elektro Maribor pripravil sprejem za svojega nekdanjega sodelavca, Borisa Frasa, ki je bil pred 25 leti ranjen pri opravljanju svoje delovne naloge.

Boris Fras je tako postal letošnji prvi prejemnik visokega državnega odlikovanja, častnega znaka svobode Republike Slovenije. To priznanje je iz rok predsednika republike Boruta Pahorja prejel 21. maja na slovesnosti ob zaključku počastitve 25. obletnice “Pekrskih dogodkov”.

Prav je, da se tudi ob tej obletnici spomnimo in izrazimo spoštovanje vsem, ki so prispevali k temu. Sa smo obranili domovino in zavarovali mlado slovensko državo ob njenem nastajanju,” je povedal Boris Sovič, predsednik uprave Elektro Maribor. Dodal je, da so zaposleni v slovenskih elektrodistribucijskih podjetjih ob veliki izpostavljenosti opravljali pomembne naloge. “Ponosni smo na to, da so se sodelavci Elektro Maribor pri tem še posebej izkazali,” dodaja Sovič.

prvi ranjenec1

Na sprejemu sta bila med drugim tudi Stanislav Toplak, tedanji vodja Območne enote Ptuj, kjer je bil Fras zaposlen, pa tudi Dragomir Murko, sodelavec, ki je bil priča dogodkom pred 25 – imi leti.

prvi ranjenec2

Vojaki JLA streljali na delavce

Bil je torek, 24.5.1991, ko je bil Boris Fras s sodelavci napoten, da odklopi ptujsko vojašnico iz elektroenergetskega omrežja. Transformatorsko postajo, ki se je nahajala le nekaj metrov od ograje vojašnice, je Fras kot nadzorni monter dobro poznal. Ko je delo na transformatorski postaji že zaključil in je zaklepal vrata, je nanj izza vojaške ograje streljal vojak JLA. Padel je, ranjen v levo koleno. Streli so se nadaljevali. S poškodovano nogo se je zvlekel do prve hiše, kjer sta mu pomagala dve še ne polnoletni osebi. Sodelavec je medtem iz bližnje trgovine poklical številko 92 in distribucijski center vodenja v Elektru Maribor ter sporočil, da je prišlo do streljanja in da je sodelavec ranjen.

prvi ranjenec3

Vojaki so nato hišo obkolili in zahtevali, da ga predajo. Da Fras ne bi ogrozil ljudi, ki so mu pomagali, je zapustil hišo in obležal pred vhodnimi vrati. V tem času je pripeljalo reševalno vozilo in zdravnik ga je obvezal, vojaki pa nato niso pustili, da bi ga odpeljali v bolnišnico. Oficir JLA mu je celo prislonil pištolo ob glavo in grozil, če ga bodo odpeljali. Po pogovorih in potem, ko so prišli še drugi vojaški oficirji, so vendarle dovolili, da ga reševalno vozilo odpelje v ptujsko bolnišnico.

Boris Fras tudi po prejetju najvišjega državnega priznanja ostaja skromen: “Hvalažen sem za to priznanje, nisem pričakoval, da se bo kdo po 25. letih spomnil na te dogodke. Pa vendar nisem junak, jaz sem le opravljal svoje delo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.