12:21, pet, 29. Mar

Bomo imeli v Mariboru 4 nove mostove?





Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je pred dnevi v oddaji Studio City napovedal gradnjo novih mostov v mestu. Iz občine so nam medtem poslali odziv na naša novinarska vprašanja ali lahko ta ideja postane realnost z besedami, da je župan mandat nastopil s ciljem urejanja prometa v starem mestnem jedru. S to problematiko pa da je povezan tudi Stari most.

most maribor 1Predvidena je preučitev različnih scenarijev za potrebe ureditve prometa v mestu, v katere sodi tudi rešitev z novim mostom preko Drave, ki bi nadomestil Stari most in ljudem zagotovil ustrezno mobilnost v mestu, nove energije in razvojne možnosti tudi desnega brega Drave. To rešitev je potrebno strokovno preučiti in prostorsko umestiti ter s temi aktivnostmi pričeti takoj,” so zapisali na MO Maribor.

V preteklosti je že bilo govora o gradnji brvi na Lentu, ki bi povezala levi in desni breg Drave, za kar je že bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje in sredstva Evropske unije v višini 80 odstotkov. Na mariborski občini zagotavljajo, da si bodo prizadevali projekt realizirati v primeru enakih pogojev financiranja.

Nov most med Mlinsko in Pobrežjem

Prav tako vodstvo MO Maribor predvideva krožno kolesarsko in peš pot 2 ob Dravi, ki vključuje povezavo leve in desne strani Drave preko Mariborskega otoka, za kar je potrebna dodatna premostitev. “Vsekakor ta ideja ni nova, vendar jo je potrebno okoljsko in strokovno preveriti in prostorsko umestiti,” odgovarjajo na mariborski občini.

Četrti most je dolgoročna rešitev, za katero prav tako že obstajajo tehnične osnove in jo predstavlja nov most v podaljšku Mlinske ulice do Pobrežja pri Europarku, ki bi predstavljala dolgoročno alternativo Titovem mostu. Realizacija za slednji projekt je zagotovo daljša.

most maribor

Kot še dodajajo, bodo vse rešitve, razen brvi na Lentu, čimprej ustrezno strokovno pripravili in prostorsko umestili. Pri tem pa da bo vključena tudi javnost. O investicijski vrednosti še ne morejo govoriti, da pa bodo v doglednem času pripravili pregled možnosti financiranja teh rešitev, računajo pa tudi na razvojna sredstva Evropske unije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.