06:00, čet, 18. Apr

Bolnišnice postopno odpirajo ambulante za nenujne preglede, bolnike kličejo za nove termine





V nekaterih bolnišnicah so že začeli opravljati nekatere nenujne storitve, svoje ambulante pa odpirajo postopoma. Ponekod delajo čakalne sezname na novo, bolnike kličejo, da jih seznanijo z novim terminom pregleda oz. posega, ki jim je odpadel zaradi epidemije novega koronavirusa.

Na ministrstvu za zdravje so se minuli teden odločili za postopno uvajanje zagotavljanja nenujnih oblik zdravljenja. Ponovna uvedba dejavnosti, kot so ambulantna specialistka in diagnostika, rehabilitacije in druge nenujne oblike zdravljenja, bo po vladnem odloku, ki je v veljavi od sobote, veljala le za bolnike, “ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal in pri katerih bi opustitev ali preložitev zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja”.

Med drugim so se v ptujski bolnišnici odločili, da bodo v vsakem oddelku naredili ponovno triažo, kar pomeni, da čakalnih vrst ne bodo preprosto prekopirali iz časa pred epidemijo, je povedal strokovni vodja bolnišnice Teodor Pevec. Zaradi vseh ukrepov bodo opravili sicer bistveno manj storitev, danes opravijo približno polovico ali celo nekaj manj operativnih programov kot v običajnem obdobju. “Treba je poskrbeti za varnost. Bolniki so praktično vsak v svoji sobi, razdalje med njimi morajo biti dovolj velike. Skušamo čim bolj zmanjšati možnost sprejema okuženih, čeprav se tveganja povsem izničiti ne da. Dan pred prihodom jih povprašamo o zdravstvenem stanju,” je izpostavil Pevec in dodal, da so delo poleg operativnega programa začele nekatere ambulante, opravljajo pa že tudi radiološke storitve. Bolnike, ki so jim v času ukrepov odpadle načrtovane operacije ali pregledi v ptujski bolnišnici, bodo poklicali, prav tako tiste, ki imajo morda datume v naslednjih dneh.

Vrata ambulant pa postopoma odpirajo tudi v novomeški in izolski bolnišnici, v slednji se držijo navodil ministrstva za zdravje, vodstva bolnišnice ter interne triaže posameznih zdravnikov za posamezno enoto oz. dejavnost, je pojasnil strokovni direktor bolnišnice Dušan Deisinger. V Splošni bolnišnici Jesenice ob sproščanju izvajanja nenujnih zdravstvenih obravnav sprva odpirajo predvsem diagnostične oddelke, kot sta radiologija in srčna diagnostika. Triažo na teh oddelkih so izvajali že prej. Vsepovsod pa bolnike že obveščajo o pregledih in jih v primeru morebitnih sprememb, poslabšanj ali novih težav pozivajo, naj se jim sami javijo.

Realizacija programa v vseh bolnišnicah pa bo odvisna od več deležnikov, tudi od morebitnih odkritij bolezni covid-19 pri posameznih bolnikih. Že en stik s takim bolnikom, pri katerem odkrijejo novi koronavirus, lahko povzroči, da mora 10 ali celo 15 zdravstvenih delavcev v samoizolacijo, kar predstavlja velik kadrovski izpad.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.