17:43, čet, 28. Mar

Bogdan Čobal, dobitnik Glazerjeve nagrade za življenjsko delo





V mariborski Minoritski cerkvi so včeraj podelili Glazerjeve nagrade. Slikar Bogdan Čobal je prejel Glazerjevo nagrado za življenjsko delo. Glazerjeve listine pa so prejeli ilustratorka Manica Klenovšek Musil, pesnica Petra Kolmančič in dirigent Simon Krečič.

Bogdan Čobal, glazerjeve nagrade mb 2019 (1)Glazerjeve nagrada in listine, poimenovane po pesniku Janku Glazerju, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživel v Mariboru, so priznanja Mestne občine Maribor za delo in dosežke na področju kulture. Podeljujejo jih od leta 1987.
 glazerjeve nagrade mb 2019 (2)

Glazerjevo nagrado za življenjsko delo je letos prejel slikar Bogdan Čobal, ki se je po končanem študiju na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani vključil v mariborsko kulturo življenje in je danes ena najbolj prepoznavnih umetniških osebnosti v Mariboru. “S svojo polstoletno intenzivno prisotnostjo v likovnem življenju Maribora in Slovenije navdušuje širšo javnost z izjemnim slikarskim opusom. Že od prvih razstav v poznih 60. letih ocenjuje stroka njegov opus kot presežek,” so zapisali v utemeljitvi izbora.

Poleg nagrade za življenjsko delo v Mariboru vsako leto podelijo do tri Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh letih ali za posebej uspešno večletno delo pri posredovanju splošnih kulturnih vrednot občanom Maribora.

Ilustratorka in avtorica otroških slikanic Manica Klenovšek Musil si listino po navedbah pristojnega odbora zasluži, ker pomembno sooblikuje slovenski prostor otroške literature in ilustracije ter vidno posega v najvišji vrh mednarodnega prostora kot večkrat prevajana in nagrajena ilustratorka in pisateljica.

Pesnica Petra Kolmančič velja za enega najbolj vidnih pesniških glasov v zadnjem času, v mestnem kulturnem prostoru pa je prisotna tudi kot zelo sposobna in ustvarjalna organizatorka kulturnega življenja.

Dirigent Simon Krečič je od leta 2013 umetniški direktor Opere SNG Maribor, ki je pod njegovim vodstvom doživela nov razcvet. Prepoznaven je tudi kot dirigent sodobne glasbe in Operne noči v Mestnem parku, s čimer je približal opero širši javnosti.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.