06:42, tor, 19. Mar

Bob leta 2019 zdravnici in humanitarki Ninni Kozorog





Večerov Bob leta 2019, ki so ga zvečer podelili v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor, je tokrat pripadel mariborski zdravnici in humanitarki Ninni Kozorog za izjavo “Najpomembnejši vzornik je tisti človek, ki nas zvečer gleda iz ogledala, ko si speremo masko dneva.”.

bob leta ninni kozorogIzbor Boba leta – po mnenju bralcev Večera in širše slovenske javnosti najboljše izjave, objavljene minulo leto v tem časniku – je v mariborskem gledališču Maribor potekal že 21. leto zapored.

Kot je ob prejemu nagrade povedala Kozorogova, smo žal postali družba, v kateri glavna vrednota ni toliko materialna vrednost, pač pa “lekabilnost, klikabilnost in všečki”. Zato je pravzaprav vesela, da je bila njena izjava izbrana za izjavo leta, ker to pomeni, da je vsaj še en del ljudi, ki menijo, da so lahko pravi vzorniki tudi na drugačen način z malimi dejanji.

“Zelo težko gledam vrstnike in mlajše od sebe, ki so že dve leti nazaj za svojega vzornika postavili nogometaša, ki je za svojo večerjo, nekaj pic in šampanjca, odštel 37.000 evrov. V svetu, v katerem je 759 milijonov ljudi izstradanih in tri milijarde ljudi, ki živijo pod pragom revščine. To je recimo vsak šesti Prekmurec ali vsak osmi Slovenec,” je še dejala prejemnica Boba.

Med nominiranci so bili še teolog Branko Cestnik z izjavo “Ljudje ne poklekajo več v cerkvi, poklekajo pa pred kislimi kumaricami z znižano ceno na spodnji polici trgovine.”, zgodovinar Igor Grdina, ki je dejal “To, da se Ljubljana za nič ne zmeni, je lahko tudi prednost, saj pomeni, da te tudi nihče ne ovira. Maribor je napredoval, kadar se Ljubljana ni zmenila zanj.“, pa tudi kolesar Primož Roglič z izjavo “Kaj ti bodo milijoni, itak boš moral isto početi. Ne glede nanje bom moral enako sesti na kolo, enako bom moker, če bo deževalo. Če gledaš s tega vidika, je denar na stranskem tiru, ko imaš dovolj, da lahko preživiš.”

Inženirka Emilija Stojmenova Duh je bila nominirana za izjavo “Tako za pametne vasi kot pametna mesta velja, da najprej potrebuješ pametne ljudi, ki pametno sodelujejo.“, politolog Marko Lovec pa za izjavo “Po Evropi miru povojne generacije, Evropi prostega trga in mobilnosti osemdesetih in devetdesetih let so si milenijci izbrali svojo Evropo. Njihovo sporočilo je preprosto: ne želimo se zadušiti v vaših odpadkih.”

Pisateljica Bronja Žakelj je dejala “Ko te je strah, je edina tolažba, ki ti jo lahko nekdo da, ta, da ta strah sprejme, da ga razume, da ga ne tlači nazaj vate. Vse druge floskule ne pomagajo.”, dramaturginja Ana Duša “Generacije, ki prihajajo, znajo in hočejo govoriti same zase. Iščejo vse kanale, kako biti slišane, in jezne so, če skušamo govoriti v njihovem imenu.”, glasbenik in filozof Boštjan Narat “Ne razlagajte mi, kaj vse me ogroža, in ne pridigajte mi o koncu civilizacije. Civilizacija sem jaz, dokler sem človek, in ne s tujim strahom okužena pokveka.”, publicist Marko Radmilovič pa je izjavil “Dejstvo je, da je lastništvo nepremičnine v gen Slovenca zapisano močneje, kot je zapisana ljubezen do Triglava, prepira in veseljačenja.”

Od leta 1999, odkar Večer pripravlja akcijo, je zmagovalne izjave podalo še 20 Slovencev, med njimi nekateri javnosti zelo znani iz sveta umetnosti, kot so Vlado Kreslin, Polde Bibič, Matjaž Javšnik ali Peter Boštjančič, pa tudi iz sveta politike in družbe, kot so Janez Janša, Franc Rode ali Ciril Ribičič. Zadnja leta so nagrade večinoma prejemali ljudje, ki sicer niso del javnega življenja, so pa opozarjali na vse večjo socialno stisko v Sloveniji.

Lani je nagrada pripadla pravnici Verici Trstenjak za izjavo: “Politikom sporočam: ne govorite, da podpirate strokovnjake. Podpirate jih le, če so slučajno vaši. In politiki, ne govorite, da podpirate vračanje strokovnjakov iz tujine, ker jim vračanje preprečujete.”

Slovesne razglasitve Boba leta 2019 v mariborskem gledališču se je tudi letos udeležila vrsta znanih osebnosti, program pa je tretjič zapored vodil mariborski gledališki igralec Jurij Drevenšek.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.