17:10, tor, 23. Apr

Bo letošnje poletje najtoplejše doslej?





Za nami je dobra polovica meteorološkega poletja, zato na Agenciji za okolje že lahko podajo približne ocene o tem, kako toplo je oziroma bo letošnje poletje. Junij je bil izredno topel, praktično izenačen z rekordno toplim junijem 2003, odklon od dolgoletnega povprečja je bil okoli 4 °C. Tudi julij je sprva še postregel z nekaj vročine, kmalu pa se je občutno ohladilo. Glede na meritve prvih 21 dni v juliju tako računajo, da bo ta mesec na državni ravni nad dolgoletnim povprečjem.

Med 8. in 15. julijem je sicer temperatura zraka bila večinoma pod dolgoletnim povprečjem. Se je pa v zadnjih dneh znova ogrelo, pred nami pa je znova nov vročinski val. Letošnji julij bo sicer po izračunih meteorologov znatno manj vroč kot v letih 2015 in 2006, torej v temperaturnem smislu ne bo izjemen.

Glede na omenjeno podobnost z letom 2003 – ko je bilo poletje daleč najtoplejše doslej – se poraja vprašanje, ali je možno, da bo letos poletje še toplejše kot pred 16 leti. Statistična obdelava povprečne temperature zraka avgusta v zadnjih 60 letih kaže, da se je avgusta od 70. let prejšnjega stoletja do zadnjih let temperatura dvignila za okoli 2,5 °C. Temperaturni porast je zelo velik, če upoštevamo, da je nihanje povprečne temperature avgusta iz leta v leto okoli 1,4 °C. Tako ne preseneča, da v obdobju 58 let najtoplejših 13 avgustov najdemo v drugi polovici obdobja oziroma po letu 1991. Upoštevajoč medletno spremenljivost temperature zraka in avgustovski temperaturni dvig v zadnjih desetletjih lahko letos računamo na temperaturni odklon okoli 1,5 °C glede na primerjalno obdobje v letih 1981-2010. Verjetnost za podpovprečno hladen avgust je le okoli 10 %, za rekordno vroč avgust pa največ pet odstotkov (rekordno vroči avgust 2003 je imel odklon 3,9 °C).

Vir: pixabay.com
Vir: pixabay.com

Letošnje poletje med petimi najtoplejšimi v zadnjih 60 letih

Poletje 2003 je bilo tako izjemno, da ga letos zelo verjetno ne bomo presegli – statistično gledano je zaenkrat okoli triodstotna verjetnost, da bo letošnje poletje rekordno vroče. Naslednje najbolj vroče poletje doslej, leta 2017, je bilo skoraj stopinjo hladnejše kot leta 2003 in ga bomo letos verjetno presegli (verjetnost okoli 55 %). Skoraj zanesljivo (verjetnost 95 %) pa bo letošnje poletje med petimi najtoplejšimi v zadnjih 60 letih.
Podobno velja za število vročih dni (najvišja temperatura zraka nad 30 °C); letos smo jih po večini nižin našteli med 10 in 20, na Primorskem tudi okoli 30. Poletje 2003 je postreglo z okoli 40 ali 50 vročimi dnevi, krajevno jih je bilo na Primorskem nad 70. Za primerjavo, pred nekaj desetletji smo po nižinah v običajnem poletju našteli okoli 10 vročih dni, v zadnjih 20 letih pa so pogosta poletja z več kot 20 vročimi dnevi.  Letošnje poletje je že sedaj postreglo z nadpovprečnim številom vročih dni glede na obdobje 1981-2010, do konca avgusta pa lahko po nižinah računamo še na kakšnih 10-20 vročih dni, še nekaj več pa v nižjih delih Primorske.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.