03:42, sob, 20. Apr

Bizjak Mlakarjeva na ptujski občini o nekaterih odprtih temah





Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je danes obiskala vodstvo ptujske mestne občine. Kot je povedala, ima Ptuj bogato zgodovino, zato je bilo na dnevnem redu veliko tem, od žive ustvarjalnosti do zgodovinsko in arheološko pomembnih objektov in spomenikov. Ena osrednjih tem je bila obnova Ptujskega gradu.

380e97e9-9144-4cda-9903-50eeab26d134

Med aktualnimi temami so bili tudi grad Turnišče, Panorana in načrtovani arheološki park ter vprašanje Dominikanskega samostana, Bizjak Mlakarjeva pa pravi, da je za vse načrte potrebnih veliko sredstev. Po njenih besedah imajo za vse predloge odgovore, za nekatere takojšnje, za ostale pa so bili narejeni potrebni koraki, ki bodo vodili k reševanju odprtih vprašanj.

Več pozitivnih odgovorov imajo na področju žive ustvarjalne kulture, kjer si je ministrstvo v aktualni finančni perspektivi izborilo 23,5 milijona evrov nepovratnih sredstev. To bo ob že predvidenem denarju države še dodaten impulz za spodbujanje ustvarjalnosti in kreativnosti po vsej državi, od kreativnosti posameznih ustvarjalcev pa bo odvisno, koliko denarja se bo prelilo tudi na Ptuj.

“Glede na to, da je tukaj kultura zelo živahna in živi z ljudmi, verjamem, da bodo ustvarjalci uspešni pri 14 projektih, ki jih izvajamo,” je dejala Bizjak Mlakarjeva.

V zvezi z ohranjanjem kulturne dediščine je znova poudarila, da si veliko obetajo od zakona o t.i. kulturnem evru, ki je trenutno še vedno na mizi ministrstva, a skušajo s pogajanji doseči podaljšanje časa in primerno dinamiko financiranja. Ministrica računa, da se bo finančno ministrstvo le nekoliko omehčalo in da bo zakon kmalu v obravnavi vlade in državnega zbora.

Med najbolj nujnimi investicijami v omenjenem zakonu je tudi Ptujski grad, za katerega je predvidenih okoli 900.000 evrov, s katerimi bi lahko vsaj delno zagotovili predstavitev arheoloških izkopanin. Del rešitev v tem zakonu je tudi glede dokončanja projekta dominikanskega samostana.

Sicer pa je ministrstvo okoli 330.000 evrov v zadnjem času že namenilo za obnovo vdrtega grajskega obzidja, ki gre počasi h koncu. Ministrico pa so upravljavci danes seznanili, da se poškodbe obzidja pojavljajo še med dvema stolpoma, zato bodo verjetno morali zagotoviti še dodaten denar za sanacijo okoli 50 metrov zidu.

Ptujski župan Miran Senčar je potrdil, da z ministrstvom sodelujejo dobro, na današnjem sestanku pa je opozoril, da se sredstva za prenovo stavb ponavadi najdejo, šepajo pa predvsem razpisi za programske vsebine. Tako je tudi na Ptuju, kjer so možnosti občine finančno omejene, kljub temu pa imajo veliko število zelo uspešnih festivalov, ki niso le lokalnega, ampak tudi državnega in širšega pomena.

Ob tem je Senčar dejal, da se zavedajo, da so nekateri objekti v mestu spomeniki lokalnega, drugi pa državnega pomena ter da so nekateri v lasti države in drugi v lasti mestne občine. Pri tem je spomnil, da si je občina v času njegovega predhodnika želela nekatere objekte zase, tukaj je omenil kompleks Turnišče in dominikanski samostan, zato se morajo sprijazniti s tem, da to ni več toliko stvar države.

“Poskušamo pa poiskati sinergijo. Tudi muzejske zbirke morajo nekje najti mesto in ena od teh možnosti je tudi dominikanski samostan. Pri slednjem za tretjo fazo obnove na razpisu nismo uspeli, a jo moramo vseeno izvesti, da dobimo nove razstavne površine,” je dejal Senčar, ki si obeta, da bi lahko tudi 16-hektarski kompleks Panorame nekoč postal spomenik državnega pomena.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.