05:29, čet, 18. Apr

Bibliotekarji: “Izgradnja nove Mariborske knjižnice je nujna”





Zveza bibliotekarskih društev Slovenije je ob današnjem začetku strokovnega srečanja slovenskih knjižničarjev v Mariboru ponovno opozorila na nujnost izgradnje nove osrednje enote Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu. V ospredju letošnjega posveta je sicer znanje in njegov pomen v današnjem svetu.

Na srečanju bodo prvič podelili štipendijo Spominskega sklada dr. Bruna Hartmana, ki velja za osrednjo osebnost slovenskega knjižničarstva. Štipendija je namenjena spodbujanju doktorskega študija, ki prispeva k bibliotekarstvu kot znanosti.

Kot je pojasnila predsednica Zveze bibliotekarskih društev Slovenije Sabina Fras Popović, bodo med drugim predstavili rezultate javnomnenjske raziskave, ki kaže, da si kar tri četrtine vprašanih Slovencev ne zna predstavljati življenja brez knjižnic. “Raziskava kaže, da so knjižnice dejansko zelo pomembno vpete v življenje državljanov in da je osebni razvoj posameznika vezan tudi na delovanje knjižnice v lokalnem okolju. V nobenem mestu torej ne bi smelo biti vprašanje, ali knjižnica ali kaj drugega,” je poudarila.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Vsako lokalno okolje potrebuje knjižnico kot generator drugačnega izobraževanja, ki je vezano na osebno rast, prost dostop do informacij, spodbujanje različnih talentov, predvsem pa na rast osebne odgovornosti,” je dodala.

Zbiranje podpisov podpore za Mariborsko knjižnico

Na posvetu bodo zato udeleženci prispevali podpise podpore kolegom iz Mariborske knjižnice, ki vrsto let opozarjajo na pravico občanov do sodobnih, varnih ter za obiskovalce in zaposlene prijetnih knjižničnih prostorov. Po besedah Fras Popovićeve je nezaslišano, da drugo največje slovensko mesto ne premore knjižnice, ki bi lahko dohajala zahteve sodobnega knjižničarstva, hkrati pa tako uporabnikom kot zaposlenim nudila ustrezne prostorske pogoje.

mariborska knjižnica

Direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak je spomnila, da je projekt izgradnje nove enote in ureditve Rotovškega trga pripravljen že od leta 2008, zanj pa je bilo doslej porabljenih že 1,2 milijona evrov. Trenutno si prizadevajo, da bi bil projekt uvrščen v trajnostno urbano strategijo, s katero lahko mariborska občina kandidira za evropska sredstva. A na občini temu niso naklonjeni, saj da je knjižnica predrag projekt in bi zato odpadli ostali projekti.

Projekt_Rotovz1

O knjižnica mora odločati mestni svet

Turjakova meni, da mora o tem odločiti mestni svet, ki je pred leti tudi odobril projekt nove knjižnice. “Doslej ni še nihče preklical tega projekta, imamo pripravljeno gradbeno dovoljenje in vso ostalo dokumentacijo. Druge variante, ki jih ponujajo na občini, so sicer sprejemljive, morda dobre, a vendarle preveč v zraku, da bi se lahko z njimi strinjali,” je povedala.

Občina neuradno za knjižnico namesto novogradnje na Rotovškem trgu predlaga selitev v nedokončani poslovno-stanovanjski kompleks nedaleč od Trga Leona Štuklja, ki je po stečaju gradbenega podjetja MTB pristal pod okriljem Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). A v knjižnici se bojijo, da bodo s pristajanjem na vedno nove predlagane lokacije na koncu še dlje od končne rešitve, podobno kot se je to zgodilo pri Umetnostni galeriji Maribor (UGM).

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.