13:57, tor, 23. Apr

Azbest lahko ubija!





Azbest je lahko smrtno nevaren, smo slišali na regijskem srečanju z naslovom “Azbestni odpadki, zdravstveni in okoljski problem”, ki je včeraj potekalo v mariborskem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Strokovnjaki so opozorili na nevarnosti azbesta ter svetovali, kako naj se pred njimi zavarujemo.

Azbestna vlakna povzročajo najmanj 4 vrste obolenj: mezoteliom, pljučni rak, azbestoza in difuzne spremembe na plevri. Marko Vudrag iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pojasnil, da prvi dve sodita med najhujše oblike malignih bolezni: “Tukaj je preživetje zelo majhno, znotraj enega leta. To so res bolezni, ki se jih pozno odkrije, poteki bolezni so dramatični, nekaj mesecev po odkritju po navadi – žal – ljudje umrejo.” Treba je omeniti tudi, da običajno zbolijo tisti, ki se zaradi narave njihovega poklica vplivu azbesta oz. azbestnih vlaken niso mogli ogniti.

slika je simbolicna
slika je simbolicna

Proizvodnjo (in promet) azbestnih izdelkov so prepovedali leta 1996, a je kljub temu samo na mariborskem območju okoli 16% vseh primerov obolenj. Na eni strani je razlog daljša življenjska doba teh izdelkov, v uporabi so lahko namreč do 40 let, na drugi strani pa je razlog nepravilno odstranjevanje. Milko Rutar (iz Salonita Anhovo) je na srečanju opozoril, da smo v Sloveniji sicer prevzeli evropsko zakonodajo, a da ta ne določa roka odstranitve. Je pa s predpisi določeno varno odstranjevanje: “Da se ne sme plošč drobiti na manjše dele, da se mora zaščititi – tako pljuča, kot tudi sproščanje azbestnih vlaken v okolje – in da se odstranjene izdelke tudi pravilno odloži na ustrezno deponijo.”

slika je simbolicna
slika je simbolicna

Podrobnosti nocoj ob 18.30 v oddaji Občinski informator na BK TV!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.