16:34, pet, 29. Mar

Ali bo NK Maribor v letu 2020 igral tekme v Stožicah?





Prenova Zahodne tribune Ljudskega vrta se znova zamika. Že oktobra leta 2017 so svetniki potrdili, da bodo kmalu začeli celovito prenovo stadiona. Dve leti kasneje, z novim vodstvom pa očitno prihaja do novih zamikov. V proračunu Mestne občine Maribor za leto 2019 je namreč predvidenih 96 tisočakov za pripravo investicijske dokumentacije, medtem ko Zahodna tribuna v osnutku proračuna ni omenjena. V načrtu je sicer izvedba finalizacije severnega in južnega podtribunja, v višini, 2.9 milijona evrov. Kdaj bo ta dotrajani simbol navijaštva v Mariboru doživel prepotrebno prenovo, kot si jo zasluži? Vprašali so se mnogi. V NK Maribor medtem že dihajo na škrge, saj so zahteve UEFE stroge, kar se tiče gostovanja tekem evropskega pokala. Po zahtevah Uefe mora imeti VIP-tribuna vsaj 500 sedišč, od tega jih mora biti vsaj 100 rezerviranih za gostujoče moštvo. Posebne zahteve so tudi za pomembne goste, saj mora biti urejeno tudi posebno parkirišče z zmogljivostjo 150 vozil. Poleg VIP-tribune bi boljše pogoje za delo dobili tudi predstavniki medijev, ki so nameščeni tik pod streho Zahodne tribune Ljudskega vrta.

Če bo torej NK Maribor igral kvalifikacije za tekme pod okriljem UEFE, naj bi veljal dogovor, da to leto še dovolijo, je pa vprašanje, kaj se bo zgodilo naslednje leto, ko verjetno niti vpliv športnega direktorja kluba Zlatka Zahoviča več ne bo dovolj. Ali se lahko zgodi najhujša nočna mora Mariborčanov, da bodo v letu 2020 tekme UEFE igrali v očitno bolj primernem stadionu Stožice?

Vir: NK Maribor, Maribor: Čihura.

Iz NK Maribora so medtem poslali sledeč odgovor:

Veseli nas, da potekajo po predvidenem načrtu dela pri ureditvi južnega in severnega podtribunja, žal pa pri prenovi stadiona ne moremo govoriti o optimalnih rešitvah za NK Maribor. Po odločitvi o preložitvi prenove zahodne tribune pogled v prihodnost Ljudskega vrta po organizacijski plati ni prijeten. Vsi se dobro zavedamo, v kakšnem stanju je objekt v obstoječi obliki, zato smo že večkrat opozarjali na pereč problem in pozivali k ustrezni rešitvi. Da bi zagotovili osnovne kriterije, smo z vmesnimi posegi in lastnimi finančnimi vložki podaljševali možnost igranja tekem za evropske pokale v Ljudskem vrtu. Preložitev del na zahodni tribuni pomeni, da je verjetno letošnje leto zadnje, ko bomo še lahko igrali kvalifikacijske tekme za uvrstitev v evropska tekmovanju na domačem stadionu. Je pa zelo vprašljivo, kaj bo ta odločitev pomenila za poletje 2020.”

Navijači: Arsenovič je prelomil obljubo

Zaskrbljeni so tudi navijači Maribora, ki so razočarani nad odločitvijo novoizvoljenega župana Mestne občine Maribor, Saša Arsenoviča, saj da je že v predvolilnem času obljubil, da bo stadion v njegovem mandatu prenovljen, zdaj je na to obljubo po njihovem očitno pozabil.

Največji simbol Maribora je stadion Ljudski vrt in če ne bomo moli igrati evropskih tekem tukaj, to ne bo pomenilo nič dobrega za mesto, za nogomet. Sam župan Arsenovič je že v predvolilnem času dejal, da si v mestu želi čimveč turistov in športnih prireditev. Kako bo to storil, če ne uredi niti osnove, prenovi stadiona? Na stadion namreč pride največ ljudi, največ navijačev

Tudi na spletnem družabnem omrežju je bilo nekaj objav na to temo, ena bolj zgovornih je objava Mariborčana, Matjaža Šalamuna – Šalce.

In še tale:

Tudi Matic Matjašič, Lista mladi.Povezujemo se je na Facebooku razpisal na to temo.


Pelko: Župan ni zmožen najti rešitve?

Zaskrbljeni so tudi nekateri mestni svetniki. Saša Pelko, iz Liste župana Andreja Fištravca, je tudi v prejšnjem mandatu bil neposredno vpet v realizacijo dolgo pričakovane prenove stadiona. “Mi smo ob zaključku preteklega mandata smo se dogovorili vse potrebno, da bi se lahko v tem letu začela prenova Ljudskega vrta oziroma Zahodne tribune. Zato je vsakršno prelaganje tega pomembnega projekta v Mariboru nedopustno in naredili bomo vse, da tudi kot opozicijska svetniška skupina poskusimo najti rešitev, ki je očitno župan Arsenovič ni bil zmožen,” je dejal Pelko

Mikl: V kreditih Zahodna tribuna ni zajeta

Tudi v največji opozicijski stranki, Listi Franca Kanglerja, Novi ljudski stranki so podobnega mnenja, odgovoril je Milan Mikl.

V prejšnjem mandatu smo se vsi zavzemali za čimprejšnjo obnovo. jaz sem bil eden izmed tistih, ki sem najprej opozoril, da ni potrebno, da hitimo, ravno takrat pri sprejemanju rebalansa proračuna, takrat so me kar ošvrknili, češ da zaviram zadevo in da bo potem ta projekt žal stal zaradi tega. potem se je izkazalo, da temu ni bilo tako. zdaj pa ta trenutek župan to naredil. mogoče projekti niso bili pravilno narejeni. mogoče so predragi. če je to razlog, ga jaz na nek način podpiram, ampak dejstvo pa je, da v kolikor ne bomo sedaj pristopili k investiciji obnove zahodne tribune, potem tudi naslednje leto ne bomo zaradi tega, ker že letos jemljemo 10 milijonov kredita, naslednje leto jemljemo 2,9 milijona kredita in v tem kreditu ni zajeta Zahodna tribuna. To pa je slabo in po tem se bojim, da bo še Zahodna tribuna le čakala dve leti ali pa še nekaj več. Po moje bi bilo najbolj smiselno, da se projekti prevetrijo, da se pogledajo, zracionalizirajo kolikor se da in da se preide k prenovi. To je župan tudi obljubljal v predvolilnem času in bi bilo dobro, da bi to tudi realiziral.”

Iskra: Ljudski Vrt je potrebne prenove

Pogovarjali smo se tudi z Alenko Iskra, ki pravi, da v stranki SD, ne spreminjajo stališča glede ureditve in prenove Ljudskega vrta. “Absolutno je potrebno izpeljati prenovo in ureditev stadiona. popolnoma pa je razumljivo, da novo vodstvo je absolutno predvidel in revidiral celoten projekt, ki je v teku in v kolikor mi je znano in mi je osebno znano, so bile ugotovljene kar nekatere zadeve, ki jih je potrebno še dopolniti, preveriti in popraviti. in iz ega vidika pač prihaja do zamikom, mislim pa da vse v korist potem kvalitetno izpeljanega končnega projekta,” je bila jasna Iskra.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.