06:00, tor, 16. Apr

8. Ptujska Arsana z glasbenimi vrhunci





Mednarodni glasbeni festival Arsana, ki bo na Ptuju letos potekal med 22. in 30. julijem, znova napoveduje vrsto zvenečih imen vokalne in instrumentalne glasbe. Med drugim bodo nastopili Josipa Lisac, Vlatko Stefanovski in Siddharta. Obenem bo izveden prvi evropski vokalni jazz kamp s skupino New York Voices.

Mednarodni glasbeni festival Arsana po navedbah organizatorjev iz leta v leto privablja obiskovalce in zveneča imena z vseh koncev sveta ter postaja pomembna promocija Slovenije in vrelec ustvarjanja v evropskem in svetovnem merilu.

V devetih dneh se bo konec julija na različnih zunanjih in notranjih prizoriščih Ptuja odvilo več kot 60 dogodkov, kjer bo ustvarjalo in nastopilo več kot 300 glasbenih umetnikov s področja klasične, jazz, etno, world, vokalne in instrumentalne glasbe.

arsana zloženke

Med drugim bo ponovno nastopila vokalna skupina New York Voices v družbi s slovenskim vokalnim kvartetom Vox Arsana. Dobitniki dveh grammyjev so Ptuj izbrali tudi za svoj že nekaj časa napovedovani evropski vokalni kamp, na katerem bodo kot mentorji poleg članov zasedbe Kim Nazarian, Lauren Kinhan, Darmona Meaderja in Petra Eldridgea nastopili še ameriški skladatelj in pianist Greg Jaspers ter nekdanji tenorist švedske vokalne skupine The Real Group Peder Karlsson, ki je bil nekaj časa tudi umetniški vodja slovenskega zbora Perpetuum Jazzile.

Udeleženci kampa bodo z zaključnim koncertom na dvorišču minoritskega samostana slovesno odprli festival. Osmi festival Arsana se bo nadaljeval s koncertom balkanskih mojstrov kitare Vlatka Stefanovskega in Miroslava Tadića, ki sodelujeta že desetletja. Nastopila bosta tudi hrvaška pevska diva Josipa Lisac in ameriški saksofonist Stefano Bedetti. Od domačih zasedb so na programu ansambli Orlek in Pliš, Romana Kranjčan in Jure Ivanušič. Dogajanje bo zaključil akustični koncert Siddharte.

Poleg omenjenega kampa s skupino New York Voices bo na Ptuju potekal tudi Art dance kamp, poleg tega pa so na programu še otroške delavnice, seminarji, okrogle mize in nastopi mladih glasbenikov. Med drugim bo nastopil mladinski simfonični orkester iz Strasbourga, ki združuje 60 do 70 glasbenikov, starih od 15 do 30 let. Ptujski dijaki pa bodo izvedli glasbeno gledališko predstavo Metuljev efekt v režiji Matjaža Latina.

Festival Arsana je v preteklih sedmih letih gostil več kot 4000 umetnikov mednarodnega slovesa in privabil več kot 180.000 obiskovalcev.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.