11:23, tor, 23. Apr

71. obletnica Pohorskega bataljona





Združenje borcev za vrednote NOB Ruše, krajevni odbor Ruše, OZSČ Ruše in Občina Ruše so včeraj, 8. januarja priredili slovesno prireditev V SPOMIN NA PADEC POHORSKEGA BATALJONA in krajevnega praznika RUŠ. Slavnostna govornica prireditve je bila prof. Mira Grašič, kustosinja Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

DSC_3112
71. let je od padca Pohorskega bataljona, ki je padel pod okriljem nemškega okupatorja. Po besedah kustosinje Muzeja narodne osvoboditve Maribor je med drugim dejala, da je v začetku je enota štela 90 borcev, ki so na Pohorje prispeli iz Dolenjske, Šaleške in Savinjske doline.

Na območju, kjer so bili Nemci zelo občutljivi, in v najtežjem obdobju za partizanstvo na Štajerskem, je bil Pohorski bataljon v drugi polovici leta 1942 stalno v ofenzivi proti premočnemu sovražniku, v akcijah in bojih je po poročilu generala Roesenerja z dne 18. januara 1943 Pohorski bataljon od začetka septembra 1942 izvršil 105 akcij, od teh šest večjih sabotaž na železnici in industrijskih objektih in preko 330 likvidacij Nemcev in domačih izdajalcev.

V noči od 8. na 9. oktober 1942 je bataljon požgal planinske koče na zahodnem Pohorju, da jih ne bi Nemci spremenili v svoje postojanke, od koder bi lahko napadali partizane. V noči od 23. na 24. oktober je bil bataljon v Oplotnici. Napadel je policijsko postajo, zažgal občinsko poslopje, nato pa priredil v kraju partizanski miting. Nemške policijske enote so neprestano poizkušale izslediti bataljon, vendar se jim je uspešno izmikal. 4. novembra 1942 je bataljon v Mislinji zažgal tovarno lepenke. Bataljon se je 21. decembra premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. Od tod so hodile patrulje po hrano v različne vasi ob vznožju Pohorja.

Ob slovesni obeležitvi v Domu kulture Ruše, pa so se spomnili tudi na vse padle borce, ki so še kako zaznamovali tamkajšnjo zgodovino. Spomnili so se tudi znanega ruškega borca Alfonza Šarha, slovenskega kmeta, partizana in narodnega heroja, ki je v poslednjem boju 8. januarja 1943, na Treh žebljih pri Osankarici padel v boju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.