14:53, tor, 23. Apr

“6 milijonov žrtev – 6 milijonov ladjic”





“6 milijonov žrtev genocida je bilo v času druge svetovne vojne, med njimi pa je bila vsaka 4. žrtev otrok!” Mučenje in pobijanje zapornikov se je izvajalo v koncentracijskih ter uničevalnih taboriščih, posejanih po vsej Evropi. Pogosto so za izvajanje množičnih usmrtitev uporabljali strupene pline. Eden takih plinov je bil Zyklon B. Vsako leto 27. januarja, na obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz, obeležujemo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Vsakič se ob tem datumu v spomin poklonijo tudi na Srednji ekonomski šolo Maribor (SEŠ). Toda letos so se tega lotili malo drugače.

“Velikokrat sem ljudem govoril o tem fenomenu in zmeraj se nam ustavi razmišljanje pri številu 6 milijonov, ki je ogromna in fizično nepredstavljiva. Zato se je porodila ideja, da bi lahko vsi skupaj naredili projekt, s katerim bi približno ustvarili predstavo, kaj pomeni to število.” je dejal idejni vodja projekta profesor zgodovine Boris Karbonja. Nepredstavljiva številka zveni povsem neosebno. To številko so želeli oživiti in ponazoriti kaj pomeni 6 milijonov trupel, ki so umrla na enega izmed najgrozovitejših načinov. Predstavo o tem so želeli narediti močnejšo. Za vsako človeško življenje so izdelali ladjico iz odpadnega papirja. Število skupnih ladjic, ki so jih prenesli na Kliniko za faušijo v Mariboru in postavili umetniško inštalacijo s 2.419.104 ladjicami, za katero je poskrbel študent Gregor Sagadin.

Čeprav je ideja o tovrstni razstavi in vodenem prikazu grozot, ki so jih izvajali v koncentracijskih taboriščih, naletela na več kot odličen odziv, pa pobudnik projekta dodaja: “Domačim sem trdo zatrdil, da tega ne bom več počel.” Pravi, da so ga kljub dobri ideji, ki se je porodila ob kavi, ljudje gledali malce čudno. A namen Projekta Ladjice ni bil prikazati samo grozote genocida v 2. svetovni vojni. K projektu je pristopilo več kot 175 sodelujočih organizacij: vrtci, osnovne šole, srednje šole, starostni domovi, podjetja, športni klubi, kulturne ustanove, plesne skupine, mladinski domovi, vzgojno varstveni domovi, dijaški domovi, fakultete, psihiatrični oddelki, splošne bolnice, krajevne skupnosti in številni posamezniki.

Ob koncu projekta pa bo ves papir končal v reciklaži in tako bodo simbolično ponazorili usodo ljudi z usodo teh ladjic. Zato in za prenos denarja od reciklaže v Indijo k indijskim otrokom za izgradnjo njihove šole, za katero je poskrbela evroposlanka Romana Jordan. Približno številka ton iz številke 2.419.104 je 8 ton papirja.

Vsi, ki bi si zadevo želeli pobliže ogledati še imate čas do jutri od 10 – ih do 18 – ih.

Dopolnjeno danes, 20.3.2014, ob 17:54

Zaključna predstava projekta ladjice, ki se je zgodila prav včeraj, je minila v znamenju čustev in zelo senzibilnega programa, ki je opozarjal a hkrati z upanjem v lepšo prihodnost nakazoval,, da se holokavst ne sme zgoditi nikoli več. Mladi so predstavo – v nabito polni veliki dvorani SNG Maribor – napolnili s plesom, recitacijo in svetlobnimi in video efekti.

DSC_6722

Druge novice

Comment

  • Gregor Sagadin

    20 marca, 2014

    Pozdravljeni,

    Sem eden od postavljavcev instalacije in vas obveščam, da bo instalacija odprta zaradi velikega zanimanja še en teden do petka 28.3.2014
    Lep pozdrav

    Gregor Sagadin

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.