16:30, čet, 18. Apr

Smučarsko dogajanje v Vailu se začenja, med favoriti tudi Mazejeva





Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju bo uradno odprtje doživelo v noči na torek po slovenskem času, že danes zvečer pa bo na sporedu tudi prvi trening smuka za dekleta, ki bodo tako prva preizkusila smučišča v Vailu oziroma Beaver Creeku. Slednja bosta najboljše smučarke in smučarje sveta gostila do 15. februarja.

Tina Maze, FIS Alpine Ski World Cup, Semmering 2010

Na prvenstvu bo nastopilo enajst slovenskih smučark in smučarjev. Prvo ime ekipe je ena izmed najboljših smučark vseh časov Tina Maze, ki bo na današnjem treningu ena od štirih Slovenk. Ob njej bodo progo preizkusile še Ilka Štuhec, Ana Bucik in Vanja Brodnik.

Ob naštetih bodo slovenske barve v ZDA branili še Katarina Lavtar, Klemen Kosi, Boštjan Kline, Žan Kranjec, Matic Skube in Martin Čater. Med slednjimi ima najvišje cilje po izidih v tej sezoni Mariborčan Kosi.

Tina Maze bo skušala čim prej pozabiti zadnje prizorišče svetovnega pokala pred SP. V švicarskem St. Moritzu jo je zdelala viroza z vročino ter je na superveleslalomu ostala brez uvrstitve, v smuku pa zasedla zanjo skromno 18. mesto. Zato se je takoj po tej tekmi iz Švice odpravila v Kolorado na zadnje priprave in prilagoditev na časovno razliko ter visoko nadmorsko višino na prizorišču največjega tekmovanja sezone.

Enaintridesetletna Črnjanka bo ena izmed glavnih favoritinj za odličja v vseh petih disciplinah. Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala je osvojila že 985 točk, več kot v celotni minuli sezoni (964), ko je bila ob koncu sezone skupno četrta. Na SP bo branila zlato medaljo v superveleslalomu, pred dvema letoma pa je bila v Schladmingu še srebrna v superkombinaciji in v veleslalomu.

Na prejšnjem prvenstvu so se v ženski konkurenci zmag veselile še Francozinja Marion Rolland v smuku, njena rojakinja Tessa Worley v veleslalomu, Američanka Mikaela Shiffrin v slalomu in zdaj že “upokojena” Nemka Maria Höfl-Riesch v superkombinaciji.

V moški konkurenci je takrat prednjačil Američan Ted Ligety, ki je slavil superkombinaciji, superveleslalomu in veleslalomu. Slalomsko zlato je osvojil Avstrijec Marcel Hirscher, smukaško pa Norvežan Aksel Lund Svindal, čigar nastop na SP je še pod vprašajem, saj še okreva po poškodbi Ahilove tetive.

Stavničarji tokrat v slalomu največ možnosti dajejo Hircherju in Shiffrinovi (Mazejevo imajo za tretjo favoritinjo), v veleslalomu prav tako Hirscherju in njegovi rojakinji Anni Fenninger, v superveleslalomu in smuku Norvežanu Kjetilu Jansrudu in Američanki Lindsey Vonn, v superkombinaciji pa Francozu Alexisu Pintraultu in Mazejevi.

Skupno bo na prvenstvu nastopilo 700 športnikov iz 70 držav. Proračun prvenstva znaša 52 milijonov evrov, največ denarja so zbrali s televizijskimi pravicami in pokrovitelji. Pričakujejo, da si bo po svetu prvenstvo ogledalo 750 milijonov ljudi. Prenose bodo na ženskih tekmah delali z 90, na moških pa z 80 kamerami.

Prvenstvo si bodo zapomnili tudi otroci iz smučarskega kluba v Vailu, saj jim v času prvenstva ne bo treba v šolo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.