15:02, tor, 23. Apr

52. Boršnikovo srečanje s Finskim pridihom





Letošnje že 52. Boršnikovo srečanje, ki bo potekalo med 20. in 29. oktobrom, bo letos s pridihom Finske.

Vso odgovornost je letos, po odstopu direktorice festivala Alje Predan, prevzela V.D direktorica Ksenja Repina, ki je že deloma pripravljen načrt vzela v roke in ga dokončala.

20170616_105746
Letos so gledališki producentke prijavili 66 uprizoritev, selektorica Petra Vidali si jih je ogledala 104. Izbirala je 12 najbolših , ki jih je po njenih izkušnjah, prepričanju in navdušenosti. Za spremljevalni program pa pravi “Spremljevalni program, ki sem ga tokrat pripravila sama, ni tolažilna kategorija, to niso uprizoritve, za katere bi mi v tekmovalnem naboru zmanjkalo prostora. Program uokvirjata dve učni uri manifestativno političnega gledališča, v središču pa so drugačni uprizoritveni žanri, od koncerta za inštrumente in telo igralke preko dokumentarnega koncertnega performansa, uprizoritve z alpinistično poetiko in plezalno tehniko do obreda kulturne verske skupnosti.

20170616_112158Izvedena bo okrogla miza, na kateri se bodo srečali slovenski in nemški dramaturgi, na simpoziju, ki ga pripravlja DGKTS pa se bodo spraševali o (Ne)pretočnosti med institucionalno in neinstitucionalno gledališko sceno. Letošnji festival, 52. po vrsti, se bo zgodil med 20. in 29. oktobrom na številnih lokacijah po mestu; stalnim bodo dodali tudi kak nov prostor. Celostno podobo so tudi letos zaupali mariborskemu umetniku Nenadu Cizlu.

Finski fokus 

Letos bo dogajanje v okviru festivala popestril Finski fokus, ki se bo posvetil finski dramatiki in gledališču. Da bi finsko dramatiko nekoliko približali slovenskemu občinstvu, so na FBS prevedli tri sodobne drame, ki smo jih izdali v knjigi Sodobna finska drama. Potekal bo med 23. in 25. oktobrom, v celoti ga je vsebinsko pripravila Alja Predan

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.