07:30, čet, 25. Apr

47. Šalamunov memorial Ruše tik pred vrati





Ruše bodo konec tedna gostile že 47. Šalamunov memorial, mednarodno tekmovanje v športni gimnastiki v spomin na telovadca Ivana Šalamuna, ki se je leta 1961 pri izvajanju vaje na gibljivi deski ponesrečil in tri dni pozneje za posledicami padca umrl. Štajerski organizatorji pričakujejo tekmovalce iz sedmih držav.

Od leta 2005 je Šalamunov memorial kar osemkrat zapovrstjo štel za svetovni pokal. Zaradi selitve svetovnega pokala v Ljubljano bo letos tekmovanje sicer v nekoliko manjšem obsegu. Nastopili bodo tekmovalci iz sedmih držav: Litve, Rusije, Slovaške, Hrvaške, Makedonije, Izraela in Slovenije.

“Šalamunov memorial bo eno od izbirnih tekmovanj za bližnje evropsko prvenstvo v Sofiji. Nastopili bodo vsi najboljši z izjemo Mitje Petkovška, za katerega tako in tako vemo, v kakšni formi je ta čas, vprašljiv je tudi nastop Alena Dimica, ki ima lažjo poškodbo rame. Za preostale fante je priložnost, da se dokažejo pred prvenstvom stare celine,” je napovedal selektor moških reprezentanc Sebastijan Piletič, ki bo posebej pozorno spremljal tudi mladince, saj je strokovni štab še odloča, ali bo na EP poslal ekipo ali ne.

Dimic je sicer potrdil, da bo v nedeljo kljub bolečinam v rami in hrbtu tekmoval. “Stisnil bom zobe in se poskusil predstaviti s celotnim mnogobojem na vseh šestih orodjih, upam, da bo šlo,” je dejal Dimic, ki ga nato že naslednji teden na svetovnem pokalu v Ljubljani čakata nastopa na bradlji in drogu.

Tudi v ženski konkurenci se bosta predstavili slovenski reprezentantki Tjaša Kysselef in Adela Šajn, ki se skuša vrniti na veliko sceno. “Zagotovo bosta nastopili Tjaša Kysselef in Adela Šajn. Če bo slednji uspelo v Rušah dobro tekmovati, bo dobila zeleno luč tudi za svetovni pokal v Ljubljani, sicer ne,” je povedal selektor ženskih reprezentanc Andrej Mavrič.

Mavrič je še dodal, da ženska vrsta na EP ne bo nastopila z ekipo, normi za nastop že imata Teja Belak in Saša Golob, tako da konec tedna ne bosta tekmovali, saj ju nato čaka svetovni pokal v Ljubljani, Osijeku in nastop na EP. “Teja in Saša imata dovolj tekem in se jima ni treba dokazovati, zato bosta Šalamunov memorial izpustili. Po tem koncu tedna pa bomo določili ekipo za EP v mladinski konkurenci, zato bo za mlajše tekma še toliko bolj pomembna,” je dodal ženski selektor.

V soboto ob 14.30 bo tekmovanje v ženski konkurenci za vse starostne kategorije, v nedeljo pa ob 14. uri v moški članski konkurenci. Tekmovanje bo pomembno za slovenske tekmovalce, saj bo eno od izbirnih tekmovanj za nastop na EP v članski in mladinski kategoriji v Sofiji. V soboto dopoldan se bodo na tekmovanju za Gimkov pokal pomerili tudi otroci iz osnovnih šol SV Slovenije, ki vadijo v programu gimnastika v OŠ.

Že prihodnji teden, od 18. do 20. aprila, pa se bodo najboljši telovadci sveta zbrali v Ljubljani, ki bo v Hali Tivoli gostila svetovni pokal.

Vir: STA

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.