40. likovna razstava likovnih del v Destrniku

V Volkmerjevem domu kulture so otvorili 40. razstavo likovnih del, ki so večinoma nastala na 40. srečanju likovnikov v Destrniku.

Po besedah ravnatelja Osnovne šole Destrnik Draga Skurjenega je razstava pomembna, ker z njo in tudi likovno kolonijo povezujejo medkulturno in tudi medgeneracijsko dejavnost, saj je organizator ene in druge šola. Likovniki namreč pridejo v šolo ustvarjat, tam pa se srečajo z učenci, ki se jih velikokrat vključi v delovni proces ustvarjanja. Prva likovna kolonija je nastala na pobudo učitelja likovne vzgoje Emila Štumbergerja že pred 40 leti. kasneje so časovno sovpadali prav z občinskim praznikom, tako kot je to tudi zdaj.  S kolonijo in razstavo skušajo ohranjati kulturno dediščino.

Sodelujoči na 40. likovni koloniji so izbirali različne motive.

Sodelujoči na 40. likovni koloniji so izbirali različne motive.

Motivi, povezani s krajem
Sodelujoči umetniki, nekaj je akademskih slikarjev, nekaj profesorjev likovne vzgoje ali pa ljubiteljev slikanja, ki sodelujejo v raznih društvih ali likovnih sekcijah iz severovzhodnega dela Slovenije, so vedno slikali hiše, motive iz vsakdanjega življenja,  pokrajino. Vsi ti motivi so še zdaj rdeča nit vseh likovnih kolonij v Destrniku. Letos je bilo sicer nekaj manj umetnikov, ker je bilo med kolonijo precej deževno obdobje, to pa se pozna tudi pri izbiri motivov, saj je marsikateri umetnik izbral notranje motive.  Je pa vsak umetnik, ki je vsaj petkrat sodeloval na koloniji, prispeval eno od svojih del šoli. Ta dela so letos zbrali in izdali publikacijo, ki se bo zagotovo ohranila, tudi če bodo dela razstavljali še kje drugje.

Likovno ustvarjanje v Destrniku ima dolgoletno tradicijo.

Likovno ustvarjanje v Destrniku ima dolgoletno tradicijo.

Galerija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV