09:26, čet, 28. Mar

131 let od prižiga prve električne žarnice na Slovenskem





Predstavniki Elektra Maribor in mestne občine bodo popoldne na Grajskem trgu, kjer že več kot desetletje stoji tudi spominska tabla, slovesno obeležili 4. april, dan ko je leta 1883 v mestu zasvetila prva električna žarnica na Slovenskem in v tem delu Evrope. Slovesnosti se bosta udeležila župan Andrej Fištravec in prvi mož Elektra Boris Sovič.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Prva električna luč je na naših tleh zasvetila komaj štiri leta po izumu prve Edisonove žarnice na ogleno nitko. Električno razsvetljavo s 36 žarnicami je v svojem parnem mlinu uvedlo mariborsko podjetje Karl Scherbaum in pomeni prvo ugotovljeno tehnično uporabo električne energije na slovenskem ozemlju.

Že pet let pozneje, v času župana Aleksandra Nagya, je bil del Maribora, predvsem Grajski trg in bližnje ulice, v počastitev obiska habsburškega prestolonaslednika Rudolfa osvetljen z električno razsvetljavo iz Scherbaumovega mlina. Na Grajskem trgu je v spomin na Rudolfov obisk ostala tudi prva javna električna svetilka.

V tem obdobju se je na Slovenskem pričela doba elektrifikacije, a so bile na začetku razsvetljene predvsem tovarne, javno mestno razsvetljavo pa so večinoma začeli uvajati šele pozneje. Razvoj elektrifikacije Maribora in okolice je pozneje v primerjavi z ostalimi slovenskimi kraji potekal počasneje. Množične uporabe elektrike še ni bilo, saj je bila za povprečnega porabnika predraga.

Je pa bilo ob tem tudi nekaj izjem. Tako so delavnice južnih železnic namestile tri dinama za razsvetljavo, v Götzovi pivovarni so leta 1900 s trofaznim generatorjem proizvajali približno 30 kilovatov moči toka za potrebe delovanja obrata. Franz Neger je namestil dinamo s pogonom na dizlov motor, Mariborska plinarna pa je proizvajala električno energijo iz dinama na plinski pogon. Boljšo elektrifikacijo v tem delu Slovenije je omogočila šele leta 1918 zgrajena elektrarna na Fali.

Seveda pa električna razsvetljava ni bila prva v Mariboru. Že v letih 1805 in 1806 je v Mariboru zagorela prva javna oljna svetilka pred vhodom v kresijo na Koroški cesti, po ustanovitvi plinarne leta 1869 pa je mesto sklenilo pogodbo o osvetljevanju mesta s plinsko razsvetljavo. Ta je bila v celoti opuščena leta 1928, že osem let pred tem pa so plinske luči začeli nadomeščati z električnimi, ki jih je napajala prav elektrika, proizvedena v hidroelektrarni Fala.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.