V poletnih dnevih se vas večina odpravlja proti jugu, do morja – morda za vikend, na daljši dopust ali pa samo na izlet. Verjamem, da boste uživali, si »napolnili baterije«, a ne pozabite domov prinesti bogastva, ki se skriva v morju. Mislim na grobo morsko sol, ki ni rafinirana, prana, beljena, …, skratka, ki je brez dodatkov.
Takšna sol je nepogrešljiva v kulinariki in kozmetiki. Danes bom malo več napisala o zeliščnih soleh, , ki jih uporabljam pri pripravi solat, kruha, za juhe in omake, za začinjanje in mariniranje mesa ter zelenjavnih jedi, …Dodajam ščepec te ali one in pokušam. Zeliščne soli najpogosteje pripravljam s suhimi zelišči. V terilnik ali mlinček dam grobo sol in poljubna zelišča oz. zelenjavo ( približno do 10%). Strem oz. zmeljem in napolnim kozarčke.
Domišljija pri pripravi soli nima meja. Za začetek pa nekaj mojih idej:
- »Vrtna sol« vsebuje: sol, peteršilj, drobnjak, zeleno, česen, majaron.
- »Mediteranska sol« vsebuje: sol, rožmarin, sivko, žajbelj, česen, kumino.
- »Rdeča sol« vsebuje: sol, rdečo sladko papriko, origano, različne sorte rdečih čilijev.
- »Dišeča sol« vsebuje: sol, lupinico limone, koromač, vanilijo, dišečo vrtnico.
Pripravite si najljubše kombinacije in uživajte v prijetni aromi in nevsakdanjem okusu.