Trdo kuhana jajca so prava mala zakladnica hranil – polna beljakovin, vitaminov in zdrave maščobe. Pogosto jih skuhamo preveč, še posebej po praznikih, kot je velika noč. Namesto da jih pozabiš v hladilniku, naj ti zaupamo nekaj preprostih in okusnih načinov, kako jih porabiti.
Jajčna solata – klasika, ki nikoli ne razočara
Ni treba veliko: sesekljana jajca, žlica majoneze, žlička gorčice, malo soli, popra in morda drobnjak ali čebula za svežino. Odlična na toastu, v sendviču ali kot priloga.
Polnjena jajca – za malo več “vau” učinka
Prerezana jajca napolnimo s kremo iz rumenjakov, majoneze, gorčice in izbranih dodatkov – avokada, tunine, hrena ali curry začimb. Odličen prigrizek za goste ali kot malica.
Jajca v solati – hiter in zdrav obrok
Drobno narezana trdo kuhana jajca odlično obogatijo vsako solato – od klasične zelene do bolj nasitnih, kot so krompirjeva, testeninska ali tunina solata.
V tople jedi – naj presenetijo!
Curry z jajci – V indijski kuhinji so trdo kuhana jajca prava poslastica v začinjenem curryju.
Ocvrt riž z jajcem – Sesekljaj jih in jih vmešaj v ocvrt riž za hitro azijsko inspirirano kosilo.
Sendviči na 1001 način – Vmešana z avokadom, sirom, rukolo, kislo kumarico… vse gre!
Jajčna pašteta – za na kruhke, krekerje ali kar z žlico
Zmečkana jajca s skuto, maslom, malo gorčice in začimbami so odlična kot namaz ali polnilo za tortilje in zelenjavne zvitke.
Otroški prigrizek
Trdo kuhana jajca lahko s pomočjo modelčkov za piškote ali živahnih začimb (paprika, kurkuma) spremenite v zabaven in hranljiv prigrizek za otroke. Ko postane hrana zabavna, je tudi bolj okusna!