Včeraj je v vinoteki Jarenina potekala predstavitev Jareninske gibanice.
V organizaciji Turističnega društva Ovtar Jarenina jo je predstavila predsednica KS Jarenina Sandra Kurnik Zupanič. Gre za slastno sladico, katere nadev je sestavljen iz skute, prosene kaše, kisle smetane in mleka. Posebnost te gibanice je prav prosena kaša, ki ji daje značilen okus, ki ni tradicionalno sladek, ampak rahlo slan.
Jed so pripravile Podeželske žene Turističnega društva Ovtar Jarenina po starem receptu iz Jareninskega zaselka Vajgen. “Našli smo en star recept gibanice, ki je bila pravzaprav delana za delavce pri težjih opravilih. Delavci so bili tedaj lačni, bilo jih je treba nasititi, zato so jareninske gospodinje takrat pekle gibanico s proseno kašo”.
Ne le da je izvrstnega okusa, temveč predstavlja tudi košček slovenskega kulturnega in kulinaričnega bogastva. Okusiti jo je mogoče v Muzeju Alfi Nipič po predhodnem naročilu.
Več v Občinskem informatorju.