Dvodnevni Mednarodni festival Čili in čokolada prinaša spet polno dogajanja na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Stojnice se šibijo pod čokolado in izdelki s čokolado, prav tako tudi zaradi omak in olj s čiliji, obiskovalci pa lahko dobijo še mnogo več.
Bogata ponudba čokolade, čokoladnih izdelkov, čilijev in izdelkov s čiliji
Festival se odvija že šestič. V petek so obiskovalci postopoma napolnili Trg Leona Štuklja in uživali tako v druženju kot tudi pri jedači in pijači, za katero so poskrbeli ponudniki ulične prehrane. Največ zanimanja pa je seveda požela ponudba na stojnicah s čokolado in izdelki s čiliji. Mitja Špes, Factumevent, je dejal, da se je izpolnilo to, kar so si želeli – velik obisk festivala.
Več kot 30 različnih ponudnikov tako čokolade kot čilijev. Med njimi so tudi ponudniki, ki jih prejšnja leta niso imeli, ali pa gre za povratnike, ki so po nekem času spet na tem festivalu. Prav tako tudi tisti, ki so bili že na prejšnjem festivalu. Organizatorji namreč skrbijo, da imajo novi vedno priložnost, da se predstavijo. Še vedno pa se na festivalu trudijo, da se predstavljajo ponudniki čokolade in čilijev tisti, ki so sami proizvajalci, ne pa posredniki izdelkov. Torej tudi čokoladnice in čilijaši, ki sami vzgajajo čilije in delajo nato izdelke s čiliji.
Dubajska čokolada na različne načine
Kar nekaj ponudnikov čokolade in izdelkov s čokolado je poskrbelo za fokus na modnem hitu – dubajski čokoladi. Trend je močen, tako ni presenetljivo, da se dubajska čokolada pojavlja tudi na Mednarodnem festivalu Čili in čokolada. Vidi pa se, da so jo vkomponirali v jedi na različne načine.
Med tistimi, ki imajo dubajsko čokolado, je Žiga Žugman iz podjetja Lunagel, ki pravi, da če imaš odlične surovine, imaš tudi zelo dober končni izdelek. Sami imajo pistacijo in razvili so dubajske praline, dubajski donat, dubajsko torto, celo z jagodami. Pa še zaupal nam je, katera sladica je njemu najljubša.
Kralj fritul predstavlja istrske fritule z različnimi prelivi
Mirko Kolar iz hrvaškega podjetja Fritula Koki pa prisega na prave istrske fritule. Prihaja iz Umaga, na Hrvaškem pravijo, da je kralj fritul, veliko pa je tudi v Sloveniji. Ponuja kar deset vrst prelivov in deset vrst posipov.
Pekoče, bolj pekoče, najbolj pekoče – vedno pa z okusom
Med mnogimi ponudniki izdelkov s čiliji je letos tudi Benjamin Buh iz Vrhnike, ki je med starimi mački pravzaprav začetnik. Začel je namreč pred enim letom, zdaj pa že ima tak asortima izdelkov s čiliji, da je dovolj za festivalsko ponudbo. Njegove omake so različne po stopnjah in različne glede na okuse. In zna tudi svetovati, kam katero omako dati. Katera gre na primer nekaj kapljic v zelenjavno juho ali pa k mesu, k omaki za meso, na pico …
Med povratniki pa Čili frik z novo, čisto črno omako
Med tistimi, ki so po nekaj letih spet na Mednarodnem festivalu Čili in čokolada, pa je Matic Vizjak, Čili frik. V času, ko ga ni bilo, je posodobil svoje omake, ki imajo novo recepturo, prav tako tudi nove etikete. Tik pred festivalom pa je naredil novo omako. Črno s srebrnim leskom, z dobro merico čilijev in črnih tartufov. Pri tartufih pa je pač tako – ali jih imaš rad ali pa ne. Zato je ta omaka nekaj posebnega. Pa še olje s čiliji dela, posebej ima tudi začinjene arašide.
Tudi letos na festivalu v soboto več tekmovanj
Tradicija veleva, da imajo na Mednarodnem festivalu Čili in čokolada v soboto tudi tekmovanja. Letos načrtujejo tekmovanje za najboljšo omako s čiliji. Ponudniki z omakami izberejo med svojimi eno, s katero se predstavljajo na tekmovanju. Zbrane omake nato pregleda in poskusi komisija, ki nato odloči, katera je najboljša. Pri tem pa ne gre za to, da mora biti najbolj pekoča, ampak za to, da se njene sestavine povežejo v skladno enoto.
Na festivalu pa poskrbijo še za atrakcijo. Tekmovanje v hitrostnem jedenju močno začinjene hrane. Ne samo, da morajo tekmovalci in tekmovalke prenesti visoko stopnjo pekočine, še hitri morajo biti pri jedenju. Namreč zmaga tisti, ki najhitreje poje večjo količino pekoče hrane. Pri tem pa se velikokrat zgodi, da tekmovalci tudi odstopijo, preden pojedo vse, saj je stopnja pekočine visoka.