V Halozah velja dan sv. Vincencija za sredino zime in ta dan Haložani pričnejo z rezjo v vinogradu. Rezač trte je bil vedno zelo cenjen in spoštovan delavec v vinogradu. Pregovor pravi: Rezač je prvi berač.
Na god sv. Vinceka, 22. januarja, mora vsak vinogradnik ob zori v svoj vinograd in obrezati vsaj tri trte. Trto zaliti z vinom in nanjo obesil klobase in slanino. To naj bi bilo zagotovilo, da bo trta dobro obrodila.
Vinogradnikov odnos do trte je še vedno posebno ljubezensko razmerje med človekom in rastlino, in če ne bi bilo tako, bi bila zaradi trenutnih nedonosnih računov s to pridelavo povsem ogolela že številna topla južna pobočja vinorodnih gričev v Halozah.
Tradicionalna prireditev
V nedeljo, 19.1. so pripravili člani TD Podlehnik 13. Vincekovo rez skupaj z družino Pajnkiher in kletarjem TD Podlehnik Francem Pajnkiherjem. Ta tradicionalna prireditev se izvaja v sklopu ocenjevanja vin, martinovanja in pušlšankov. Vse te prireditve so namenjene vinogradnikom in vinarjem. Skozi leto pa ima TD Podlehnik še veliko drugih prireditev in akcij za boljšo prepoznavnost domačega kraja oz. občin.
Zjutraj so se zbrali vinogradniki, obiskovalci, rezači, gostje in nastopajoči na Vinogradniški kmetiji ob vinogradu družine Pajnkiher v Doleni. Je ena izmed najstarejših kmetij.
Med zbiranjem so se gostje okrepčali s toplimi napitki. Naprej so pričeli s kulturnim programom, zapeli so ljudski pevci Fantje iz Jurovc KD France Forsnerič, zaigrali ljudski godci KD France Forsnerič Videm in zapeli ter zaigrali ljudski pevci Trta KUD Maksa Furjana Zavrč.
Vse navzoče so nagovorili predsednik TD Podlehnik Milan Vidovič, gospodar vinogradniške kmetije Karel Pajnkiher in njegov oče Franc, kletar TD Podlehnik, župan občine Podlehnik mag. Sebastian Toplak, župan občine Videm Brane Kolednik.

Nobena kmetijska panoga ni toliko odvisna od vremena ali božje volje kot ravno vinogradniška. Statistika pravi, da je od desetih trgatev le ena vrhunska. Blagoslov vinogradov in vse narave je opravil duhovnik p. Jože Petek.
Vincekovo je prelomnica, ko je prvi del zime mimo in ko se lahko gre v vinograd. In seveda tudi trta je zrela, dozorela in je pripravljena za obdelavo. Nato so se podali v vinograd, obesili klobase na trto in trto zalili z vinom. To pomeni, da bo dobra letina.
Sledila je rez pod strokovnim vodstvom Franca Pajnkiherja, Stanka Vegana, kletarja iz Hajdine in Rudija Potrča, kletarja Vidove kleti. Svetnik Občine Podlehnik Boštjan Mlakar pa je narezal šibe s tremi očesi, jih razdelil med prisotne. Vsi jih morajo dati v vodo v toplem prostoru in bodo pokazatelj kakšna bo letina. Šibe se nato povežejo v presmec, ki se naredi za cvetno nedeljo.

Vsi prisotni so se nato okrepčali z vinogradniško malico in rujno kapljico ter ob zvokih ljudskih godcev veselo zaplesali in zapeli.