Danes se je s pričetkom ob 18. uri začela Žametna večerja med vinogradi, edinstven gastronomski dogodek pod mariborsko Kalvarijo.
Omizju s 150 gosti je streglo skupno 80 študentov in dijakov mariborskih šol za gostinstvo in turizem, ki so v okviru t. i. long table (dolga miza) dogodka ustvarili prvovrstno vinsko-kulinarično doživetje. Prav ob tej Žametni večerji so lahko pokazali svoje kompetence in potenciale v gostinstvu in turizmu.

Da lahko mladi delajo skupaj s priznanimi chefi, od katerih se lahko veliko naučijo in še bolj izkažejo svoje potenciale, pa tudi za to, da samemu dogodku dodajo tisto piko na i – dodano vrednost, sta bila k sodelovanju povabljena priznana slovenska chefa Igor Jagodic (Restavracija Strelec) in Filip Matjaž (COB), ki sta bila mentorja “mladim upom” – dijaku SŠGT Maribor Erazmu Valnetinčiču in študentu VSGT Maribor Tinetu Leopoldu. Žametna večerja je imela pethodni meni, ki ga je zaokrožil mariborski chef Sebastjan Plevčak (Restavracija Sedem) z drzno sladico.

Priprave na dogodek so vključevale obisk Pokrajinskega muzeja Maribor, kjer so dijaki in študenti s pomočjo digitalizirane interaktivne mize spoznavali značilne jedi in prehranjevalne navade štajerske prestolnice skozi stoletja. Žametno večerjo pa so zaznamovale sestavine lokalnega oz. slovenskega izvora, vključno z odličnimi štajerskimi vini.

Žametna večerja je sicer plod organizatorjev: Zavoda za turizem Maribor, Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem (VSGT) Maribor, Srednje šole za gostinstvo in turizem (SŠGT) Maribor, Biotehniške šole Maribor in podjetja Factumevent.