18:23, nedelja, 20.04.2025
Maribor
temperature icon 20°C

FOTO: Izjemen odziv udeležencev na 29. Pomurski salamiadi

V Radencih te dni poteka tradicionalna 29. Pomurska salamiada, priljubljena prireditev, ki že vrsto let povezuje ljubitelje domače salame in mesnih izdelkov.V četrtek so ocenjevali prispele vzorce salam, v soboto pa bood imeli veliki finale, na katerem bodo razglasili najboljše.

Pri ocenjevanju pomembnih več dejavnikov

Po prevzemu salam je v Hotelu Radin v četrtek potekalo strokovno ocenjevanje prejetih vzorcev. Člani ocenjevalne komisije so bili zadovoljni z udeležbo in kakovostjo izdelkov, ki so prispeli iz različnih delov Pomurja in širše okolice, tudi iz Maribora, Slovenj Gradca, Oplotnice in iz Dolenjske. Komisija za ocenjevanje vzorcev salam se je osredotočila na več pomembnih dejavnikov. Igor Kustec, predsednik komisije za ocenjevanje, je poudaril, kaj vse je pomembno. “Vedno se najprej oceni zunanji izgled, to pomeni, da vsako salamo pregledamo.  Pregleda se, ali je nagubana. Če je, točke zbijemo,” je dejal Kustec. Potem jo prerežejo in pogledajo, kakšna je v prerezu. Preverijo tudi vonj. Prerez je pomemben – pri tem pogledajo, kako je razdeljena slanina. Ta mora biti enakomerno razdeljena po celi salami. Primerno mora biti tudi razmerje med mesom in slanino. Največ točk pa da ali odvzame okus salame. Okus namreč da končno oceno.

Pomembni so tudi dobri pogoji za zorjenje

Na letošnjih salamah so po njegovih besedah opazili, da so proizvajalci imeli težko delo. Večina teh proizvajalcev salam dela to doma, kjer nimajo kontroliranih pogojev v zorilnicah. Zorilnice si pravzaprav postavijo na podsstrešju, v kleti ali kakem drugem prostoru. Pri tem pa je težko ohranjati idealne pogoje za zorjenje. To se lahko pri salamah tudi pozna. Izpostavil pa je, da se vidi, da vsako leto proizvajalci vse bolj napredujejo. Pravi, da se kakovost izboljšuje, tudi na podlagi pripomb ocenjevalne komisije.

Letos 29., razmišljajo pa že o 30., za katero bi radi, da je nekaj posebnega

Karmen Žibret Kavčič, predsednica TD Radenci, je izpostavila, da se je v vseh letih Pomurska salamiada izjemno razvila. Začetki Pomurske salamiade segajo 29 let nazaj, ko sta bila glavni pobudnik prireditve mesar Gomboc in nekdanji član društva Emil Šmud. Tako se je prireditev začela kot ljubiteljski dogodek, ki je v naslednjih letih prerasel v pomembno regionalno tekmovanje. Naslednje leto bodo zagotovo naredili nekaj psobenega za 30. Pomursko salamiado, saj bo okrogla, jubilejna. Želijo si, da bi naslednje leto imeli zaključno, finalno vseslovensko salamiado imeli prav v Radencih. Prav gotovo pa so velike razlike od prvih, ki so bile ljubiteljske. Zadnja leta se Pomurske salamiade udeleži med 40 in 50 udeležencev, tudi letos je tako.  Turistično društvo Radenci je tisto, ki vleče glavne niti ob pomoči Občine Radenci.

Sobotni finale v hotelu Radin

V soboto, 22. marca, bo na prireditvi zaključni del – razglasitev zmagovalcev. Prvih pet tekmovalcev bo napredovalo na slovensko salamiado, ostali pa bodo prejeli tudi priznanja.  Vse salame, ki so bile na tekmovanju, bodo v soboto narezane in brezplačno ponujene gostom, ob tem pa bo obiskovalce zabaval ansambel Haj. Podelitev priznanj se bo začela ob 18. uri v restavraciji Hotela Radin, kjer bodo nadaljevali še pozno v noč.  Vabljeni, da se udeležite te edinstvene prireditve in okusite najboljše salame Pomurja.

Nekaj foto utrinkov
Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali pogosto kupujete lokalno pridelano hrano

Loading ... Loading ...