10:42, nedelja, 16.02.2025
Maribor
temperature icon -1°C

FOTO: Grški chef Stelios mariborske dijake učil priprave značilnih grških jedi z olivnim oljem

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor gostijo priznanega grškega chefa Steliosa Fanourakisa.

Chef Stelios je kulinarično pot začel na Kreti. Kuhal je v prestižnih restavracijah po Evropi, v Nemčiji, Avstriji in Švici. Sodeloval je tudi na več mednarodnih tekmovajiih. Je mojster grških jedi, v katerih združuje tradicijo in inovacijo.

Dijake  Srednje šole za gostinstvo in turizem (SŠGT) Maribor je popeljal v svet avtentične grške kulinarike in v ospredje postavil olivno olje. Dijakom je na delavnici predstavil s praktičnim delom razliko med slovenskimi in grškimi olivnimi olji. Po njegovih receptih so naredili več jedi, v katerih so uporabili olivno olje. Razložil jim je tudi, kako prepoznati kakovostno olivno olje in tudi, kako ga uporabiti v kulinariki. Ne nazadnje je pripravil tudi nekaj značilnih grških jedi ter dijakom pokazal nekaj svojih kuharskih trikov.

Na Štajerskem in v Istri razlika, a podobnosti z grško kuhinjo obstajajo

In kaj pravi chef Stelios o slovenskih olivnih oljih in jedeh s tem oljem? “Kar sem poskusil in po mojih izkušnjah, sem ugotovil, da imate delikatna olivna olja. So tudi različice. Pri njih imajo prav tako različice, nekatere so bolj mastne, druge prav tako delikatne. Ko sem degustiral slovenska olja, sem ugotovil, da so določena olivna olja izraz pokrajine. Tudi jedi so takšne, da so ponekdo bolj delikantne, druge pa bolj težke. In to se odraža tudi pri vas. Tudi pri vas imate mikroklime, ki vplivajo na olje in kuhinjo. Tu, na Štajerskem, v Mariboru je drugačna kuhinja kot v Slovenski Istri.” Poudaril je še, da imamo Slovenci in Grki še kaj skupnega v kuhinji: “Prav zaradi sredozemskega okolja, morja, sonca in olivnega olja so nekatere jedi podobne.”

 

Dijaki so se v kuhinji učili pripraviti različne jedi z olivnim oljem

Dijaki so bili zadovoljni. Med drugim je Nena Mlakar, dijakinja 4. letnika SŠGT Maribor, povedala, da so delali finger foods, na manjše kose popečenega kruha so dali kozji sir in med, na drug kose popečenega kruha, prav tako pripravljene z olivnim oljem, pa narezan paradižnik. Tega so začinili z grškimi začimbami. Dodali so še orehe. Naredili so tudi sladico. Medeno in mlečno pito. Delali pa so tudi jagnjetino na grški in na kretski način. Dodali pa so ji zelenjavni ragu, je še povedala dijakinja.

SŠGT Maribor bo poslala na mesečno izobraževanje na Kreto nekaj dijakov

Chef Stelios je tokrat bil drugič na SŠGT Maribor. Ravnatelj te šole Dušan Erjavec je povedal, da chef Stelios ponovno predaja znanje tako dijakom kot tudi učiteljem.  Interes dijakov je velik, je dejal ravnatelj. Dijaki namrreč spoznavajo mednarodno kuhinjo, Obenem pa izvedo tudi, kako se tam dela, kakšni so pogoji. SŠGT Maribor bo sicer na Kreto, odkoder prihaja chef Stelio, poslali za mesec dni nekaj dijakov v okviru projekta Erasmus. Erjavec pravi, da je interes za to in da so dijaki zadovoljni.

Ravnatelj Dušan Erjavec je sicer ob tem izrazil tudi nekaj kritike do mariborskih gostincev, ki se niso odzvali na delavnico, na katero se niso odzvali. Delavnica je bila pripravljena na strokovnem nivoju, je poudaril, Chef Stelio je namreč imel tako grška kot slovenska, istrska olivna olja. Gostinci pa po njegovih besedah niso izkoristili te priložnosti.

Kmalu več v oddaji Občinski informator na BK TV.

 

Nekaj foto utrinkov
Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali praznujete valentinovo?

Loading ... Loading ...