Kmetijski pridelki pri pridelovalcih so se lani v primerjavi z letom 2023 v povprečju podražili za 0,7 odstotka, je objavil statistični urad. Pri tem so bile cene rastlinskih pridelkov in živalskih proizvodov višje, cene živali pa nižje. Skupna vrednost odkupljenih kmetijskih pridelkov se je povečala za 1,5 odstotka na 762,4 milijona evrov.
Cene rastlinskih pridelkih so se v povprečju dvignile za 2,9 odstotka. Sadje se je podražilo za 4,2 odstotka, na kar so najbolj vplivale višje cene grozdja za predelavo. Zelenjadnice so se podražile za 2,9 odstotka, sadike in cvetje pa za 7,2 odstotka.
Cene goveda za 6,7 odstotka višje kot pred enim letom
Višje so bile tudi cene žit in vina, medtem ko so cene krompirja upadle za 5,8 odstotka, najbolj pri zgodnjem krompirju. Na 3,6-odstotno znižanje cen industrijskih rastlin je najbolj vplivala nižja cena hmelja.
Cene živali in živalskih proizvodov so bile v povprečju nižje za 0,5 odstotka, najbolj so upadle pri živalih za zakol. Perutnina se je pocenila za 10,7 odstotka in prašiči za sedem odstotkov. Na drugi strani so bile cene goveda za 6,7 odstotka višje kot pred enim letom, so navedli statistiki.
Živalski proizvodi so se podražili za 0,2 odstotka. Mleko pri pridelovalcih se je podražilo za 0,6 odstotka, pri čemer je v prvi polovici leta cena mleka upadala, nato pa je začela v drugi polovici naraščati. Povprečna odkupna cena je znašala 0,46 evra za liter. Jajca so bila dražja za 0,5 odstotka.
Skupna vrednost odkupa kmetijskih pridelkov se je lani povečala za 1,5 odstotka na 762,4 milijona evrov.
Vrednost odkupljenih pridelkov se je povečala le v skupini poljedelstvo, in sicer za 22,9 odstotka. Najizraziteje se je zvišala pri zelenjadnicah, kjer je bila višja za skoraj tretjino. Pri žitih je bila višja za 21,8 odstotka – porasle so tako skupna količina kot tudi cene teh pridelkov -, pri industrijskih rastlinah pa za petino. Odkupljeni količini oljne ogrščice in soje sta bili večji, v povprečju sta bili na medletni ravni višji tudi ceni.
V skupini živinoreja se je odkup pridelkov vrednostno znižal za 1,1 odstotka, na kar sta vplivali nižji vrednosti jajc (za 8,5 odstotka) in perutnine (za 7,4 odstotka). Na drugi strani sta bili vrednosti odkupljene živine (za 1,7 odstotka) in mleka (za 1,5 odstotka) višji.
Odkup v skupini sadjarstvo in vinogradništvo se je vrednostno zmanjšal za 1,7 odstotka. Vrednost odkupljenega grozdja za predelavo je bila nižja za 22,9 odstotka, pri alkoholnih pijačah pa za tri odstotke. Pri obeh podskupinah je vrednost upadla zaradi količinsko manjšega odkupa pridelkov, medtem ko so bile cene višje. Kot so še navedli statistiki, je narasla le vrednost odkupljenega sadja (za 13,0 odstotka).
VIR: STA