14:44, sre, 24. Apr

Opozorilo za javnost in lastnike gozdov





Prebivalce opozarjamo, naj ne hodijo v gozdove zaradi nevarnosti padajočih vej in drevja, saj je tako stanje smrtno nevarno. Ko bo primerno, naj se odstranjevanja polomljenega drevja lotevajo le izkušeni in usposobljeni sekači. Polomljeno drevje je pod velikimi nateznimi napetostmi, zato prihaja pri nepravilnem delu z motorno žago do usodnih poškodb pri sečnji.

Sanitarna sečnja ima prednost pred sečnjo nepoškodovanega drevja oziroma t.i. redno sečnjo. Pri sanaciji imajo prednost iglavci ter čiščenje strug vodotokov in prometnic. Iglavce bo treba posekati, izdelati in odpeljati iz gozda najkasneje pred izletom podlubnikov, ki se praviloma naselijo v poškodovane iglavce. V kolikor to ne bo mogoče zagotoviti, lahko pričakujemo povečanje škod v gozdovih zaradi namnožitve podlubnikov.

Zavod drevesa za posek v najbolj poškodvanih območjih praviloma ne bo označeval. Drevje za posek zaradi posledic žledoloma in snegoloma je lahko prepoznavno. To so drevesa iglavcev in listavcev, ki so prevrnjena, prelomljena, močno nagnjena; to so listavci, ki imajo polomljene več kot 60 % krošnje, ter iglavci, ki imajo polomljene več kot 1/3 krošnje.

Na manj poškodovanih območjih in na območjih večjih gozdnih posesti bo Zavod lastnikom poškodovanih gozdov predvidoma izdajal individualne odločbe za posek poškodovanega drevja. Lastniki gozdov lahko s posekom poškodovanega drevja začnejo tudi pred izdajo odločbe Zavoda za gozdove Slovenije, morajo pa o pričetku dela obvestiti svojega revirnega gozdarja (drugi odstavek 29. člena ZG), ki jim da ustno dovoljenje za posek. Vsa sečišča mora biti po začeti sečnji pravočasno in pravilno urejena.

Ponekod je več smrek s polomljenimi vrhovi. Zaradi nevarnosti podlubnikov bo Zavod lastnikom poškodovanih iglavcev, zlasti smreke, odredil posek poškodovanih dreves in izdelavo polomljenih vrhov z odločbami tipa C (po 29. členu Zakona o gozdovih), praviloma z rokom izvedbe do 15. maja 2014. To je zakonski rok za izvedbo poseka s podlubniki nenapadenega drevja iz zimske sečnje.

Prevoznice za posek poškodovanega drevja po določilih zakona o gozdovih izdaja Zavod na podlagi izdane odločbe s podatki o količini ter strukturi drevja za posek. Predvideva se, da bo državni zbor na seji prihodnji teden razglasil moratorij na uporabo prevoznic do 30. 4. 2015.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.