20:53, sre, 24. Apr

ZM lani z najboljšim rezultatom doslej





Za Zavarovalnico Maribor (ZM) je precej naporno leto, ki pa so ga po besedah predsednika uprave Davida Kastelica zaključili z doslej najboljšim izkupičkom. Lani so zbrali za 250 milijonov evrov kosmate premije in izplačali za 149,8 milijona evrov škod, leto pa kljub katastrofalnemu žledu zaključili s 16,4 milijona evrov čistega dobička.

Zavarovalnica Maribor lani z najboljšim rezultatom doslej (23)

“Za nami je prvo popolno leto nove uprave, ki si je zastavila precej ambiciozne cilje. Zelo smo ponosni na vse, kar nam je uspelo narediti. Prenovili smo praktično vse, kar se je v tako kratkem času dalo prenoviti,” je na današnji novinarski konferenci dejal Kastelic in ob tem dodal, da njihove ambicije po optimiranju poslovanja postajajo stalnica, ne zgolj enoletna zgodba.

Kot je povedal, so najboljši rezultat v zgodovini zavarovalnice dosegli kljub slabemu začetku leta, ko jih je tik pred koncem leta 2013 udarila velika izguba podrejenega dolga v bankah, februarja pa še žled. Zaradi omenjene naravne ujme so bili med vsemi zavarovalnicami najbolj prizadeti, je dejal Kastelic, saj je bila prav pri njih zavarovana javna železniška infrastruktura.

Zavarovalnica je lani zaradi opaznega in hitrega padanja premij na ravni države celo povečala svoj tržni delež. Zbrana premija je tudi pri njih v primerjavi z letom prej malenkost padla, a so se tudi škode na njihovo srečo nekoliko znižale.

Kot je povedal pomočnik predsednika uprave Borut Celcer, so lani obračunali za 1,9 milijona manj škod kot leto pred tem. Na področju premoženjskih zavarovanj so izplačali 108,7 milijona evrov škod, na področju življenjskih pa 41,2 milijona evrov. “Načrtovali smo nekaj manj škod, a je žled prispeval okoli 20 milijonov evrov učinka na ravni celotne skupine Sava Re, znotraj katere je bila najbolj izpostavljena prav naša zavarovalnica,” je dejal Celcer.

Letos načrtujejo, da bodo zbrali za 247,3 milijona evrov kosmate premije, kosmate škode naj bi dosegle 147,7 milijona evrov, od tega 99,2 milijona evrov na premoženjskem delu ter 48,5 milijona evrov škod na področju življenjskih zavarovanjih. Če ne bo večjih v finančnem načrtu nepredvidenih naravnih nesreč, potem bi leto 2015 družba lahko sklenila s 22,1 milijona evrov čistega dobička.

Po besedah člana uprave Roka Moljka naveza znotraj skupine Sava Re deluje dobro, saj so tudi rezultati skupine bili zelo lepi, pri tem pa zelo pomembno vlogo znotraj nje igra prav Zavarovalna Maribor. Ob tem je po njegovem pomembno poudariti, da so nekatere dobre prakse iz Maribora že prenesli na delovanje drugih delov skupine, ki vključuje deset zavarovalnic na skoraj vseh trgih nekdanje skupne države.

Že lani, še bolj pa letos, bodo v družbi okupirani z novo prihajajočo direktivo Solventnost 2, na katero morajo biti povsem pripravljeni z začetkom naslednjega leta. Ob tem pa v zavarovalnici najverjetneje že z aprilom uvajajo nekatere novosti na področju avtomobilskih zavarovanj.

Del nižanja stroškov družbe je tudi zmanjševanje števila zaposlenih. Trenutno ima zavarovalnica 812 ljudi, v času nove uprave so to številko znižali za okoli 60, nekaj malega jo bodo tudi letos. Večinoma so to počeli z mehkimi metodami, nekaterim pa so se morali zahvaliti tudi drugače ob upoštevanju vseh pravic, ki so jim pripadale. Ob tem Kastelic poudarja, da so hkrati tudi zaposlovali, predvsem visokokvalificirane kadre.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.