15:07, pet, 29. Mar

Žižmond odstopil iz nadzornega sveta NKBM





Poslovanje Nove kreditne banke Maribor (NKBM), ki je od decembra lani znova v stoodstotni državni lasti, od včeraj nadzoruje le šest članov od nedavne skupščine le še sedemčlanskega nadzornega sveta. Uprava druge največje državne banke je namreč včeraj prejela odstopno izjavo Egona Žižmonda.

nova kbm

Na skupščini NKBM prejšnji petek, ki so jo izpeljali kar v prostorih Slovenske odškodninske družbe v Ljubljani, je edini lastnik sprejel nekaj statutarnih sprememb, med katerimi je tudi zmanjšanje števila nadzornikov z dosedanjih devet na sedem. Poleg predsednika nadzornega sveta Petra Kukovice in njegovega namestnika Nika Samca v njem ostajajo še Keith Miles, Peter Kavčič, Miha Glavič in Andrej Fatur.

Če ne bi bilo omenjene spremembe, bi bila luknja še večja, saj je februarja odstopila predsednica uprave polzelske tovarne nogavic Karmen Dvorjak, ki se je v obdobju sanacije podjetja želela izogniti morebitnemu konfliktu interesov, zaradi konflikta interesov pa je moral septembra lani odstopiti tudi Aljoša Tomaž.

Statut NKBM namreč določa, da banke ne more nadzorovati nekdo, ki je član organa vodenja ali nadzora v drugi nadzorovani finančni družbi ali finančnem holdingu, Tomaž pa je zato moral odstopiti zaradi članstva v nadzornem svetu zavarovalnice Adriatic Slovenica, pa tudi zaradi vodilnega položaja v KD Group.

Tudi Tomaž je bil sicer zgolj nadomestni nadzornik, potem ko je novembra 2012 iz nadzornega sveta odstopila nekdanja vodja kabineta takratnega mariborskega župana Franca Kanglerja Duška Jurenec. Njen odstop je sledil ugotovitvam protikorupcijske komisije, ki je v poslovanju mariborske občine z večinsko občinskim podjetjem Farmadentom ugotovila večkratno koruptivno ravnanje.

Skupščina NKBM prejšnji teden je poleg števila nadzornikov v statutu določila tudi, da morata biti dve tretjini članov nadzornega sveta neodvisnih strokovnjakov. Med takšne bodo šteli tisti, ki v zadnjih dveh letih pred imenovanjem niso bili zaposleni v vladnih službah in niso opravljali vodstvenih funkcij v političnih strankah. Te in še nekatere spremembe je bil lastnik primoran izvesti zaradi zavez v načrtu prestrukturiranja, ki ga je decembra lani potrdila Evropska komisija.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.