16:31, čet, 28. Mar

ŽIVIMO ZDRAVO – ZDRAVJE NA PODEŽELJU 3. del





V okviru projekta živimo zdravo – zdravje na podeželju je včeraj, 16. novembra potekala že tretja delavnica , kjer so govorili o dejavnikih tveganja za srčno žilne bolezni, ki so najpogostejša kronično nenalezljiva bolezen pri nas, in drugod po svetu.

Bolezni srca in ožilja oziroma srčno žilne bolezni (kardiovaskularne bolezni) so bolezni, ki prizadenejo srce in/ali krvne žile. Med najpogostejšimi so povišan krvni tlak, koronarna obolenja, srčna kap, bolezen srčnih zaklopk, revmatične bolezni srca … Tveganje za nastanek in razvoj arterioskleroze in posledičnih bolezni srca in žilja lahko uspešno zmanjšamo z zdravim načinom življenja. Tu ne gre za zdravljenje, ampak za upoštevanje zdravih navad, kar je cilj slehernega človeka. Vsi “ogroženi”, torej vsi, pri katerih so že prisotni dejavniki tveganja za razvoj bolezni srca in žilja, pa morajo storiti še več. Tveganje morajo najprej poskušati odpraviti s strožjimi dietetičnimi in drugimi ukrepi (brez zdravil), večkrat pa je potrebno tudi jemanje različnih zdravil pod nadzorom zdravnika.


V okviru delavnice so si udeleženci lahko izmerili krvni tlak, holesterol in s pomočjo analizatorja telesne sestave izmerili tudi indeks telesne mase, ki je tudi dober pokazatelj telesne prehranjenosti.
Namen same delavnice je bilo predstaviti in jih spodbuditi k zdravemu življenjskemu slogu in s tem tudi motivirati k izogibanju le teh dejavnikov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.