14:15, pet, 29. Mar

Židan: Škoda v gozdu je tisočletna





Škoda, ki jo je gozdovom prizadejala ledena ujma v minulem tednu, je tisočletna. Takšne škode Slovenija ne pomni, je pred današnjo sejo vlade ocenil minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Škoda je že v tem trenutku po njegovi oceni daleč presegla mejo 0,6 odstotka BDP, ki je pogoj za prošnjo za pomoč iz evropskega solidarnostnega sklada.

Po Židanovih besedah gre sicer za grobo oceno, ker v tem trenutku niti gozdarji še ne morejo v gozd, saj je ta smrtno nevaren. Takoj ko ne bo več tako nevaren, bodo gozdarji ukrepali akcijsko. Najprej se bodo lotili odpiranja 6000 kilometrov poti, nato pa hitrega spravila najhuje poškodovanih dreves, kar bo po oceni ministra trajalo več mesecev.

Ko bodo znane natančnejše ocene škode, bo treba sprejeti tudi srednjeročne programe odpravljanja posledic ujme. Židan si želi, da bi za področje gozdov v roku treh mesecev pripravili resen sanacijski program, nato pa bodo na mnogo različnih področjih iskali finančne vire. Že v tem trenutku pa se med drugim pogovarjajo o nekaterih izplačilih občinam ter o popravkih programa razvoja podeželja.

DSC_4629

Židan je tudi izpostavil, da zakon o gozdovih, ki je trenutno odprt, prinaša nekaj nadgradenj in olajšav. Prevoznice namreč spreminja v dokument, ki ima tudi funkcijo dobavnice. So pa prejeli tudi vrsto pobud, da bi za interventno obdobje tudi na tem področju uvedli “deadministriranje”. Ministrstvo je že pripravilo model, o katerem se bodo danes pogovarjali v DZ. “Rešitve bodo verjetno pomenile odmik od evropskega pravnega reda, verjamem pa, da na tej točki prehude zamere s strani Evropske unije ne bo,” je pojasnil Židan.

Minister je tudi omenil, da je bil obveščen o morebitnih popravkih zakona o davku na nepremičnine. O podrobnostih naj bi bili ministri seznanjeni na seji vlade.

Pred sejo vlade sta spregovorila tudi obrambni minister Roman Jakič in poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan. Dotaknila sta se očitkov nekaterih lokalnih skupnosti, povezanih s sodelovanjem Slovenske vojske pri odpravljanju posledic ujme.

Jakič je pojasnil, da je na terenu toliko vojakinj in vojakov, kolikor jih je na pobudo lokalnih skupnosti vpoklicala civilna zaščita. Stvar lokalnih skupnosti je, da pozove civilno zaščito, naj jim zagotovi pomoč pripadnikov Slovenske vojske, vendar pa nekateri župani po ministrovih besedah niso odreagirali tako, kot bi bilo treba. “Mi pa ne moremo vsiljevati vojske, naj gre pomagat,” je pojasnil, ob tem pa pohvalil prizadevanja tako vojakov kot tudi gasilcev.

Šestan je dodal, da na žalost morajo odklanjati pomoč, ki jo ponudijo neusposobljeni, saj jih ne smejo izpostavljati tako nevarnim okoliščinam. Še reševalci in vojaki niso usposobljeni za vse razmere. “Te razmere so nevarne še za gozdarje, kaj šele za priučene gasilce in vojake,” je poudaril Šestan. Spomnil je, da je v sredo pri odpravljanju posledic ujme umrl celo strokovnjak, ob tej priložnosti pa izrekel sožalje njegovim svojcem in Elektru Maribor.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.