03:29, sob, 20. Apr

ZD Maribor organizira ob svetovnem dnevu hoje test hoje





Zdravstveno vzgojni center za odrasle Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor organizira v petek, 9. oktobra 2015, ob svetovnem dnevu hoje (15.oktober), test hoje – preizkus telesne vzdržljivosti na 2 kilometra, ki se bo izvajal od 9. do 12. ure na promenadi mestnega parka, s predhodno prijavo v kletnih prostorih Študentskega dispanzerja, Ob parku 5, Maribor. Po koncu testiranja Vam bodo svetovalke za promocijo zdravja individualno svetovale in interpretirale rezultat.

slika je simbolična
slika je simbolična

Že leta 1992 je ob konferenci Združenih narodov o trajnostnem razvoju v Braziliji organizacija TAFISA (svetovna nevladna organizacija športa za vse, podprta in priznana s strani Mednarodnega Olimpijskega komiteja in Svetovne zdravstvene organizacije), sprožila iniciativo pod nazivom »SVETOVNI DAN HOJE«. Odtlej se je k tej pobudi pridružilo že preko 70 držav, ki na izbrani dan v mesecu oktobru organizirajo prireditve z različnimi vrstami hoje. S tem želijo opozoriti prebivalce na njen pomen in jih obenem vzpodbuditi k redni telesni dejavnosti. Tudi v Sloveniji so se različne organizacije pridružile tej pobudi.

Prav tako, v mesecu oktobru, 16.10., obeležujemo svetovni dan hrane, ki je v letošnjem letu v znamenju zagotavljanja globalne prehranske varnosti. Tema letošnjega svetovnega dneva poteka pod geslom »Združeni proti lakoti«. S tem geslom se želi opozoriti, da lahko proti lakoti, ki danes pesti že kar milijardo, borimo le na način , da se poveča proizvodnja hrane na vseh ravneh, lokalno, regionalno in globalno.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Pred. Nataša Vidnar, dipl. m. s., univ.dipl.org., koordinatorica Zdravstveno vzgojnega centra za odrasle, je dejala: »Zdravje je stanje popolnega fizičnega, psihičnega in socialnega blagostanja in najvišja vrednota. V današnjem času je predvsem problem zagotoviti ljudem psihično in socialno blagostanje, zaradi začaranega življenjskega sloga, iz katerega moramo izstopiti sami ali s pomočjo .
Prav zato je pomembno sporočilo Svetovne zdravstvene organizacije, ki priporoča pri odraslih izvajanje zmerne telesne/gibalne dejavnosti 30 minut na dan večino dni v tednu (skupaj vsaj 150 minut na teden) in pri otrocih in mladini vsaj 1 uro zmerne telesne/gibalne dejavnosti na dan. V večini primerov to najlažje dosežemo z vsakodnevno hojo. Poleg tega pa je za vse starostne skupine priporočljivo vsaj dvakrat tedensko izvajanje vaj za mišično moč in gibljivost.

S projekti promocije zdravja, ki jih izvajamo v zavodu želimo pomagati pacientom, da razvijejo zdrav življenjski slog in zadovoljstvo s samim seboj. Tako po korakih uresničujemo zastavljeno vizijo – Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, pacientu prijazen zavod. V življenju imamo na voljo več poti-prave, neprave, zdrave, nezdrave. Trudimo se, da ljudem pomagamo izbrati zdrave in prave.«

Test hoje nam omogoča:
– določitev telesne zmogljivosti posameznika (učinkovitost obtočil in dihal).
– določitev itm (indeksa telesne mase).
– priporočila o primernih telesnih aktivnostih posameznika.
– druženje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.